Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Rdeči zvezek

Arantxa Urretabizkaia
Rdeči zvezek

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Malinc
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6886-57-4
Naslov izvirnika Koaderno gorria
Prevod Barbara Pregelj
Spremna beseda Katja Mihurko Poniž
Urejanje Barbara Pregelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
220 g
172 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
baskovsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mlada pravnica prispe v Caracas s posebno nalogo: navezati mora stik z otrokoma in jima predati zvezek, ki jima ga pošilja njuna mama.V njem so popisani dogodki izpred sedmih let, ko se je morala zaradi političnega aktivizma umakniti, za njenima otrokoma pa se je izgubila vsaka sled. Sedem let je dolgo obdobje: sta jo otroka pozabila? Sta pozabila materni jezik? Je njeno mesto zasedla mačeha? Ji bo uspelo preseči sovraštvo do moškega, ki je bil nekoč ljubeči partner?

Rdeči zvezek izvirno preplete zgodbi dveh žensk, ki v dveh različnih življenjskih obdobjih in okoliščinah razmišljata o materinstvu, družini in svojem mestu v družbi. Je pa tudi zgodba o ženskem zavezništvu, ki je napisana tako spretno, da je bralec nikakor ne more odložiti.

Arantxa Urretabizkaia (Donostia/San Sebastian, 1947) se običajno opisuje kot gospodinja, ki se ukvarja z novinarstvom in v prostem času tudi piše, v resnici pa sodi med vodilne avtorje, ki pišejo v baskovskem jeziku. Njen položaj v literaturi je poseben tudi zato, ker sodi v prvo generacijo ustvarjalcev, ki je ob koncu Francove diktature obudila vrhunsko literaturo v baskovskem jeziku. Ob ustvarjalcih, kot so Bernardo Atxaga, Ramón Saizarbitoria, Joseba Sarrionandia in Anjel Lertxundi je edina ženska. Njen prvenec Zergatix Pampox (Zakaj Pampox, 1979) je bil deležen izredne pozornosti in sodi med kanonska besedila baskovske književnosti. Temu so sledile še pesniške zbirke in romani: Aspaldian espero zaitudalako ez nago Sekula Bakarrik (Ker te že dolgo čakam, nisem nikoli sama, 1983), Saturno (Saturn, 1987), Koaderno gorria (Rdeči zvezek, 1998), 3 Maria (Tri Marije, 2010), Zuri-betzeko argazkiak (Črno-bele fotografije, 2014), Bidean ikasia (Naučeno med potjo, 2017) – zadnji ji je prinesel nagrado Premio Euskadi 2017.

Recenzija Bukla

Rdeči zvezek je zgodba o materi, ki ostane brez svojih dveh otrok – je nam reč politična aktivistka, ki se je morala za nekaj časa umakniti v ilegalo, za njenima otrokoma pa se je izgubila vsakršna sled. Ko po sedmih letih končno ugotovi, da ju je ugrabil njun oče, se ju odloči poiskati s pomočjo mlade pravnice, ki stopi v stik z njima. Izroči jima materin rdeči zvezek, v katerem jima njuna mati pojas njuje okoliščine, ki so jih razdružile. Zgodbi dveh žensk – matere in pravnice – sta prepleteni v razmišljanju o materinstvu, družini in njunem mestu v družbi. Tretja zgodba je zgodba hčere, za katero se zdi, da bo šla s svojo držo po materinih stopinjah. Baskov ska pisatel jica (Rdeči zvezek je prvo prevedeno delo v slovenščino) je napisala odlično zgodbo, ki bralca drži v napetosti do zadnjega stavka. To je knjiga o medsebojnih odnosih ali kot pravi avtorica sprem ne besede: »/…/ kakovosti medsebojnih odnosov ni mogoče meriti samo s skupaj preživetimi minutami ali urami, temveč predvsem z intenzivnost jo odnosov«.

Sabina Burkeljca, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...