Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sodnik

Jaume Cabré
Sodnik

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-376-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Senyoria
Leto izdaje izvirnika 1991
Prevod Simona Škrabec
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
720 g
517 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
katalonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sodnik (Senyoria, 1991) Jaumeja Cabréja je detektivsko napet roman, ki odpira vprašanja javnega prava in zasebne pravičnosti. Zgodba sicer temelji na nezgodovinskih likih, a junaki se zaradi svoje živosti in prepričljivosti zdijo kot resnični prebivalci nekdanje Barcelone. Dogajanje je postavljeno v zadnje mesece leta 1799. V času, ko je vso Evropo zaznamovala francoska revolucija, je Katalonija trpela pod škornjem Filipa V., zmagovalca v španski nasledstveni vojni (1702–1714), ki si je Katalonijo podjarmil in prepovedal uporabo katalonskega jezika. Glavni junak romana je sodnik don Rafel Massó, ki ga grize slaba vest, a je za to, da bi ohranil vpliven položaj in s tem povezane privilegije, pripravljen storiti marsikaj. Umetniško dovršen roman je pravi užitek za bralce, saj v sebi združuje globok premislek o posledicah zgodovinskih dogodkov in inovativno pripovedno tehniko.

o avtorju

Jaume Cabré (1947) danes velja za enega najbolj cenjenih pisateljev tako med bralci kot med literarno kritiko. Najprej se je uveljavil kot avtor romanov, a svojo priljubljenost dolguje tudi dejstvu, da je v prvi polovici devetdesetih let zelo uspešno sodeloval z domačo televizijsko hišo, in sicer s priljubljenimi nanizankami. Njegova strma pot v sam vrh sodobne katalonske literature se je začela leta 1991 z objavo romana Sodnik, ki je požel bogato paleto literarnih nagrad. Velja omeniti tudi roman Evnuhova senca (1996, slovenski prevod 2006), ki so mu sledili še zbirka kratke proze Zimsko potovanje (2001) in ponovno zelo odmevna romana Šumenje Pamana (2004, slovenski prevod 2010) in Confiteor (2011) ter spet prozna zbirka Ko pade mrak (2017).

Recenzija Bukla

Sodnik je detektivsko napet zgodovinski roman katalonskega pisatelja Jaumeja Cabréja. Dogajanje romana je postavljeno v Barcelono, v zadnje mesece leta 1799. To je bil čas, ko je Evropo že pretresla francoska revolucija in ko si je Katalonijo v španski nasledstveni vojni že podjarmil Filip V. Glavni junak romana je sodnik don Rafel Masso, ki »je v družbi veljal za osovraženega človeka, hkrati pa je ljudem vzbujal strahospoštovanje: ker je bil vpliven, ker je bil neizprosen in ker je bil podkupljiv. To so bile tri nepogrešljive značajske lastnosti vseh povzpetnikov, ki so v Barceloni stali pri koritu v tistih davnih letih.« Poleg sodnika je tu še kup drugih likov, ki se zdijo, kot da bi bili resnični prebivalci tedanje Barcelone in pri opisu teh likov, njihovi živosti in prepričljivosti ter spretnosti pri ustvarjanju napetosti v zgodbi, tudi manipuliranju z bralcem in tekoči pripovedi, Cabré pokaže svoje mojstrstvo. Zgodba romana je kompleksna: na eni strani se nam razkriva življenje sodnika in njegove ljubice Elvire, na drugi pa je umor francoske operne pevke Desflorsove, kjer sodnik Masso zelo hitro najde osumljenca. Osum­ljenec je mlad pesnik, reven, neizkušen, sanjač, ki se ne znajde ravno dobro v vsakdanjem življenju. Cabré mojstrsko pritegne bralca v zgodbo, da trepeta, ali bo obtoženemu pesniku Andreu uspelo dokazati svojo nedolžnost ali ne, in se tako izogniti vislicam. Roman pa odpira še mnogo globlja vprašanja, in sicer, kako neki narod dojema svojo preteklost. Je bila res tako idealna in ali je ni vodila ista človeška, lahko pokvarljiva in podkupljiva narava kot danes? Kakšne možnosti ima posameznik, ko se znajde v kolesju nekega sistema? Kakšna je družba, ki ji je pomembna le zunanja forma, vzdrževanje videza, znotraj pa je vse gnilo? Kako pošteni smo sami do sebe, kako živimo?

Sabina Burkeljca, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...