Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Leto smrti Ricarda Reisa

José Saramago
Leto smrti Ricarda Reisa

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-524-7
Naslov izvirnika O ano da morte de Ricardo Reis
Leto izdaje izvirnika 1984
Prevod Barbara Juršič
Spremna beseda Barbara Juršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
600 g
534 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
portugalsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je Saramagov poklon geniju portugalske književnosti, Fernandu Pessoi. Eden Pessoovih heteronimov je Ricardo Reis, ime, ki ga nosi glavni junak romana. Star je »petinštirideset let, rojen v Portu, samski, po poklicu zdravnik, zadnje prebivališče: Rio de Janeiro«. Z ladjo se vrne v rodno Portugalsko leta 1936, ko je Španija na pragu civilne vojne, Portugalska pa v primežu trde roke diktatorja Salazarja. Reis se vrača domov po šestnajstih letih v Braziliji, da bi doma našel samega sebe in se odcepil od svojega stvaritelja Fernanda Pessoe. Starajoča se Evropa je na pragu vojne; tam pa je tudi pesnik Fernando Pessoa, ki je tako rekoč mrtev, a obiskuje Ricarda Reisa in z njim razpravlja o ključnih aktualnih in univerzalnih temah. Vmes se zdravnik in pesnik zaplete tudi s hotelsko strežnico, lovi ga mlada ženska s skrivnostno paralizirano levo roko … Velika mojstrovina portugalske književnosti.

o avtorju

José Saramago (1922 – 2010) se je rodil v Azinhagi na Portugalskem. Bil je pisatelj, dramatik, novinar in kolumnist. Napisal je več kot trideset literarnih del. Leta 1998 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Recenzija Bukla

Velikan portugalske književnosti in nobelovec José Saramago (1922–2010), ki je najbolj prepoznaven po kultnem romanu Esej o slepoti, se je v zavest bralcev zasidral predvsem s simbolno močno prozo, ki se kakor hudournik preliva čez strani, saj jo tvorijo umetelne povedi, ki se včasih raztezajo čez več deset vrstic. Čeprav se to sliši precej naporno, je njegovo pisanje tako hipnotično in pomensko razvejano, da takoj začara in osvoji. Zato ni presenetljivo, da je pri nas precej dobro prevajan, Leto smrti Ricarda Reisa je že šesta knjiga po vrsti, ki jo lahko beremo v slovenščini. Jasno je, da Saramago obožuje literarne navezave – že njegova romana Kameni splav in Kajn se ukvarjata z biblično vsebino –, in tokrat si za osnovo vzame še enega pomembnega portugalskega avtorja, Fernanda Pessoo (1888–1935). Pessoa je edinstven v tem, ker je ustvaril t. i. heteronime, gre za literarne like, ki imajo različne značaje, poklice, osebne zgodovine, zanimanja in seveda vsak svoj slog pisanja. Eden izmed najbolj prepoznavnih heteronimov, ki jih je bilo sicer več kot 70, je ravno Ricardo Reis. Ker ga Pessoa v svoji literaturi ni nikoli ubil, bi lahko rekli, da je preživel svojega avtorja, in ravno iz tega izhodišča gradi Saramago, ki Ricarda postavi za protagonista svojega romana. Zgodba je, če zbanaliziram, variacija na Ostržka, saj hoče Reis iz literarnega junaka postati resnična oseba, zato se vrne v Lizbono in se poskuša na vse načine usidrati v realnem svetu. Nastani se v hotelu in se celo zaplete v romanco, sicer pa tava po Lizboni in se poskuša najti. Skozi zgodbo pa ni podan samo globok premislek o življenju in smislu vsega, ampak tudi širši družbeni komentar, vse skupaj pa dokazuje, da je Leto smrti Ricarda Reisa še eno v vrsti Saramagovih vrhunskih in izpiljenih del.

Veronika Šoster, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...