Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Drugo nebo

Mario Benedetti
Drugo nebo
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova lirika
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4558-5
Izbor in prevod Sara Virk
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
170 g
144 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
urugvajsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Urugvajec Mario Benedetti (1920– 2009) je eden najbolj branih, prevajanih in navajanih južnoameriških avtorjev 20. stoletja. Pričujoči izbor iz njegovega obsežnega opusa je prva knjižna predstavitev v slovenščini in prinaša pretežno ljubezensko poezijo, v kateri se intima prepleta z eksistencialnim in s tem briše meja med umetnostjo in življenjem.

Recenzija Bukla

Urugvajski pesnik, pisatelj, dramatik in esejist Benedetti (1920– 2009) je eden najpomembnejših in tudi najbolj branih latinskoameriških avtorjev. V slovenščini je leta 1999 v prevodu Pavla Fajdige izšel njegov roman Hvala za ogenj, zdaj pa smo dobili še antologijski izbor njegove poezije. Za Benedettija je bila tako v javnem življenju kot v literaturi izredno pomembna družbena in politična angažiranost, nenazadnje je po letu 1943, ko je z državnim udarom oblast prevzela diktatorska vojaška hunta, kar 12 let preživel v izgnanstvu. Zaslovel je z zbirko Pisarniške pesmi (1956), v kateri upesnjuje dušo birokrata srednjega sloja, in ki pomeni nov mejnik v urugvajskem pesništvu. Kasneje se je lotil tudi vseh pomembnih družbenosocialnih tem, ki so oz. še vedno pretresajo državo in svet (bil je velik kritik ameriške potrošniške kulture, vojaških spopadov itd.). Ker je poezijo razumel predvsem kot »instrument« za ozaveščanje bralca, je njegov pesniški jezik preprost, jasen, tematsko pa vselej vpet v neposredno sedanjost. Slovenski izbor poleg omenjenih dopolnjujejo še občutene pesmi o njegovi veliki ljubezni, ženi Luz, ko je spremljal njeno počasno »izginevanje« zaradi Alzheimerjeve bolezni.

Kristina Sluga, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...