Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Samogotovost

Marija Švajncer
Samogotovost
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Kulturni center Maribor
Zbirka Frontier. Poezija
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7118-55-1
Leto izdaje izvirnika 2021

Tehnične lastnosti
mehka vezava
77 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nova pesniška zbirka Samogotovost Marije Švajncer se loteva tematike, ki ji slovenska poezija ni tako naklonjena, čeprav je na primer roman Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj pred leti prav na to isto temo prejel osrednjo romaneskno nagrado kresnik in je še danes deležen velike medijske pozornosti, prav tako tudi prevodov. Pesniška zbirka Samogotovost spregovori namreč o bolezni, bolečini, ki se je začela polaščati telesa subjektke. Pesniška zbirka Samogotovost je v osnovi tako razdeljena na dvoje, in sicer na tematiko bolezni in novi intimizem, slednji prikazuje srečo, upanje in gonilo po življenju. Pri osebnoizpovednosti zaradi bolezni, ki je načelo telo pesniškega jaza, pa gre za pesmi bolečine in obenem upanja, ki mora biti. Če sklenem svoje razmišljanje, je to zbirka, ki še vedno želi uzreti lepoto in se je dotakniti, jo objeti, pa naj si bo to človek ali narava, ki jo najlepše izrazi v verzih: »Dan se prikotali ženski v naročje / in se ji ponuja kot igriv otrok.« – iz spremne besede Tonje Jelen

Recenzija Bukla

Filozofinja, publicistka in pesnica Marija Švajncer se v svoji novi pesniški zbirki Samogotovost ukvarja s težko temo, ki se je pri nas v zadnjem času najbolj zasidrala z romanom Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, v poeziji pa na primer z Imunostjo Márie Ferenčuhove – z boleznijo. Zbirka je zgrajena kronološko, od bojazni, če bo še imela jutrišnji dan, pa tesnobnega čakanja na (slabo) novico in sprejemanja bolezni, do operacije, obsevanj in zajedanja bolečine v telo. Subjektka upesnjuje lastno telo, ki postane izdajalec, in se utaplja v bolečini, dokler ne postane eno z njo. Na koncu pa vseeno najde voljo za smeh, kajti »za jok bo še dovolj časa«. Pretresljivo.

Veronika Šoster, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...