Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zbrane pesmi

1. in 2. del
Jure Detela
Zbrane pesmi

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-370-0
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Miklavž Komelj
Urejanje Miklavž Komelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 17,5 cm
2.480 g
1816 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Do danes je velika večina njegove poezije ostala v rokopisu. V več kot 1000 strani obsegajoči knjigi Zbrane pesmi, ki jo je uredil Miklavž Komelj, so po kronološkem vrstnem redu prvič zbrane vse njegove pesmi, verzni fragmenti in osnutki, vključene pa so tudi vse tri njegove doslej objavljene pesniške zbirke ter revialno objavljene pesmi. Knjiga je rezultat urednikovega večletnega sistematičnega, poglobljenega preučevanja pesnikove literarne zapuščine in dvajsetletnega poglobljenega preučevanja njegovega opusa. Opremljena je z opombami, v katerih so predstavljene tudi verzne variante in okoliščine nastanka pesmi. Knjiga omogoča popolnoma nov pogled v opus velikega pesnika in njegove misli; kot taka ima prelomen pomen za razumevanje poezije v slovenskem jeziku dvajsetega stoletja.

Poezijo Jureta Detele (1951– 1992) so v času njegovega življenja zares cenili le nekateri redki poznavalci poezije, danes pa začenja tudi širša javnost odkrivati, da je bil to ključni pesnik svojega časa v slovenskem jeziku; tako je bila leta 2017 njegova pesem v središču Mednarodnega grafičnega bienala v Ljubljani, decembra pa je izšla prva izdaja njegove poezije v Ameriki. Detela je zelo aktualen tudi kot mislec, ki je poskušal povsem na novo opredeliti razmerje med ljudmi in drugimi bitji, kar je bistveno določilo tudi njegove pesniške postopke.

Recenzija Bukla

Sem ter tja pride človeku v roke knjiga, narejena s tako preciznostjo, obenem pa tudi spoštljivostjo, da lahko za nekaj časa samo onemi in lista po njej. Zbrane pesmi Jureta Detele (1951–1992), ki jih je v dveh knjigah zbral, uredil ter s spremnimi opombami in spremno besedo opremil Miklavž Komelj, kot enega večjih letošnjih knjižnih projektov pa izdala Beletrina, je ena takih knjig. Komelj, ki Detelov opus sicer raziskuje že dve desetletji, je kar nekaj časa razmišljal, ali naj, potem ko se je izkazalo, da je ohranjena celotna Detelova pesniška zapuščina, prevzame urejanje Detelovih zbranih pesmi, saj si ni mogel priti na jasno ali bi bila to tudi avtorjeva želja. Naposled se je odločil, da je največja zvestoba avtorjevi ustvarjalnosti v tem, da njegovo delo komentirano preda javnosti. Zbrana dela so organizirana tako, da so bralcu najprej na voljo pesmi iz pesniških zbirk, ki so izšle v času pesnikovega življenja, potem tiste, ki so izšle ali bile objav­ljene posthumno, v nadaljevanju Komelj razvrsti in komentira tiste, ki niso bile nikoli objavljene ali pa niso bile niti dokončane, vendar jih skuša, ravno s pomočjo podrobnega poznavanja Detelovega opusa, speti v enoten Detelov duhovni in intelektualni korpus. Zbrane Detelove pesmi so knjižni projekt, ki bo seveda najbolj prav prišel raziskovalcem slovenske literarne zgodovine, vendar s svojo ambiciozno izvedbo presega specialistične vode ter je navdihujoč tudi za sploš­nega, za slovensko poezijo zainteresiranega bralca.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...