Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Slovenski narod

Sonetni venec sonetnih vencev
Srečko Lampret
Slovenski narod
22,50 € 22,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,68 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Kulturno društvo Vuzenica
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-278-494-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 13,5 cm
450 g
243 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

In vèndar mi Slovenci še živimo

Zbirka sonetov Slovenski narod prinaša 15 domoljubnih sonetnih vencev, kjer avtor z dodelano tehnično formo prepotuje preteklost, sedanjost in prihodnost slovenskega naroda, vse skupaj pa sklene v pozitivnem duhu globoke ljubezni do slovenstva in naše domovine.

Sonet je stalna pesniška oblika, ki se je pojavila v 13. stoletju, vrh pa dosegla z romantičnimi mojstri, kot je pri nas sloviti France Prešeren. Srečko Lampret predano nadaljuje izročilo tehničnih lirikov, ki so do zadnje podrobnosti pilili ritem in verz, da so se pesmi uresničile v svojem polnem blagozvočnem potencialu. Zbirka Slovenski narod tej blagozvočnosti pridoda udarnost in bojevitost, saj se avtor poda po krvavi zgodovini naroda, ki po njegovem služi za nauk in apel sodobnim Slovencem. »Kri tekla je in duša je trpela,« pravi avtor, ko opisuje zgodovino karantanskih praočetov, ki jo bojevito poveže z dogajanjem v 20. stoletju. Štirinajst sonetnih vencev nazadnje tvori magistralni sonetni venec, ki prinaša sporočilni vrh pričujoče zbirke, zaključi pa jo s strmim in upanjem polnim pogledom v prihodnost našega naroda in države.

Recenzija Bukla

Zgradba sonetnega venca (14 sonetov in magistrale) ter stroga oblika soneta sta nam razmeroma dobro znana zaradi Prešernovega sonetnega venca in slavnega akrostiha »Primicovi Julji«, vendar se ga drugi pesniki redko lotevajo prav zaradi zapletene zgradbe. Srečko Lampret pa je spletel sonetni venec sonetnih vencev! Štirinajst sonetnih vencev, ki jih zaključi štirinajst magistralov z akrostihom, se veriži in nazad­nje poveže z veličastnim sklepnim magistralom magistralov, ki ga krona akrostih akrostihov. Pesnik občuteno pripoveduje zgodovino Slovencev od karantanskih začetkov in nato dolgih stoletij hlapčevstva do sodobne samostojnosti. Poje o boleči izgubi samostojnosti, o težkem tujem jarmu, o tisočletnem hrepenenju po svobodi, o uničujočih vojnah, o državah, v katerih smo Slovenci živeli pred osamosvojitvijo … Vsebina, ki je izrazito domoljubna, ponosna, zavedna in spodbudna, obeležuje pomembne mejnike preteklosti. V zahvalo se globoko pokloni Bogu in pogumnim ljudem, ki so se žrtvovali za svobodo in pravico.

Maja Črepinšek, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...