Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Turist v težavah

Roman
Emir Šaković
Turist v težavah

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Previharimo viharje
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7003-52-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Turist u nevolji
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod in spremna beseda Jasmina Žgank

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
240 g
164 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
bosansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Dame in gospodje, spoštovano občinstvo, dragi gledalci pred televizijskimi zasloni, poročamo s severa Finske, kjer se pravkar odvija veliki spektakel. V desnem kotu je veliki nordijski junak, gospodar snega in ledu, krotilec severnih jelenov, živa ikona finskega boksa. V nasprotnem kotu stoji borec s slovanskega juga, ljubimec z mednarodnim ugledom in človek, ki je preživel najdaljše obleganje v novejši zgodovini. Pripravite se na spopad velikanov. Še vedno pomnimo boj med Alijem in Foremanom štiriinsedemdesetega v Kinšasi. Danes bosta na drugem koncu sveta moči pomerila beli protestant in beli musliman. Pričakujemo negotov izid do zadnje runde. Bosanec nima česa izgubiti, drzen je, provocira Finca. Mar poskuša prikriti strah, v katerem že dolgo živi? Lahko bi rekli, da se obnaša nekorektno, žali verska čustva finskega borca, Martina Lutra obklada z žaljivkami. Dragi gledalci, ne vemo, ali gre za posttravmatski sindrom ali morda za žensko, ne vemo, zakaj je tako besen na ves svet, a to je resnično nezaslišano, mislimo, da bi mu v imenu športa morali zapreti gobec. Priča smo res neprijetnim prizorom. Kaj zdaj počne?

Helsinški odbor? Ja, povejte. Imate tableto za glavobol? Imamo, katero pa želite, 9- ali 7,62-milimetrsko

- Odlomek iz knjige

Turist v težavah je labodji spev zgodaj preminulega bosanskega pesnika in pisatelja Emirja Šakovića (Sarajevo, 1970–2010). Avtobiografsko in obenem avtofikcijsko delo o potovanju bosanskega pisatelja na Finsko je prvoosebni roman o povojni Bosni in življenjskem položaju marginaliziranega intelektualca iz uničene domovine. Je tudi ljubezenski roman, ki grobo opravi s politično korektnostjo, sofisticiranost pa prihrani za duhovitost in ironijo – in za tisto, kar je ostalo od pesniških podob brez lirizma. Če lirski subjekt v pesmi Kralj undergrounda še lahko izjavi: »Kaj morem, / preprosto nisem bil za vojno. / Nimam talenta niti za heroja niti za morilca, / pa sem vzporedno študiral igro in medicino, / dokler nisem zbral / dveh fasciklov papirjev, ki so mi / izrecno prepovedovali rokovanje z orožjem,« pripovedovalec romana svoj herojski doprinos k obrambi Sarajeva ironizira do absurda. Upodobi se kot nekakšnega stripovskega junaka, besnega gverilca, ki se ga bojijo celo njegovi soborci.

Ivan Lovrenović, eden največjih bosanskih intelektualcev, je o avtorju in tem delu med drugim zapisal: »Imel je štirideset let in dve objavljeni knjigi. In to kakšni! Pesmi iz zanesljivih virov (2001) in kratki roman Turist v težavah (2010) – obe sta napisani dovršeno, mojstrsko, inteligentno in z nevsiljivo nadarjenostjo, ki ne izraža potrebe po tem, da bi jo iskali, s presežno nadarjenostjo, ki ji je dano to, kar je dano samo najboljšim: silovita sposobnost samoironije in samosubverzije. In neutolažljive melanholije kot sestre dvojčice.« 

Slovenska izdaja romana izhaja ob Šakovićevi petdesetletnici. 

Recenzija Bukla

Pred nami je roman, ki ga je nekaj pred smrtjo dokončal prezgodaj preminuli bosanski pesnik in pisatelj Emir Šaković (Sarajevo, 1970–2010), ki je poleg tega objavil tudi pesniško knjigo Pesmi iz zanesljivih virov. Zgodba tega nežno izpisanega dela, pod katerim brbotajo (duševni) odmevi balkanske vojne, ki so nepovratno poškodovali marsikatero človeško psiho, je preprosta. Glavni junak (gre tako za avtobiografsko kot avtofikcijsko delo) je bosanski pisatelj, ki odpotuje po literarnih opravkih na Finsko, urejeno, mirno in razvito državo, med popotnimi prigodami pa jo pripovedovalec ves čas vzporeja z razdejano domovino. Pri tem pa jasno izhaja iz lastne vloge (tudi v vojni) marginaliziranega intelektualca, s čimer izpiše inteligenten in nevsiljiv roman, ki vsebuje obilo melanholije, podložene z obilo samoironije in celo samosubverzije. Pretanjeno!

Samo Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...