Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

V besedah

Dane Zajc
V besedah

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-632-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Izbor Jerneja Katona Zajc, Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 17 cm
610 g
463 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je osebni poklon izjemnemu pesniku in izjemnemu človeku Danetu Zajcu. Ponuja poglobljen pregled njegovega opusa in ga skozi najznačilnejšo in najpomembnejšo Zajčevo tematiko obenem predstavlja skozi nov, celovit pogled, v besedah. Izbrane odlomke postavlja v medsebojne dialoge, jih skuša iztrgati ustaljenim načinom interpretiranja in jih osvetljuje na novo, tudi preko relevantnih dokumentov iz časa pesnikovega življenja, pričevanj njegovih sodobnikov in nekaterih še neobjavljenih del, ki so ostala v rokopisu.

Izhaja ob 90-letnici rojstva in 15-letnici smrti slovenskega klasika.

o avtorju

Dane Zajc (1929 – 2005) se je rodil v Zgornji Javoršici. Bil je pesnik, dramatik, esejist in knjižničar, klasik slovenske in evropske književnosti. Njegov pesniški in dramski opus obsega osem izvirnih knjig pesmi ter sedem dram za odrasle. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo in dve Grumovi nagradi ter Fullbrightovo štipendijo za priznanega umentnika.

Recenzija Bukla

S knjigo o Danetu Zajcu dobijo besede Daneta Zajca, njegove pesmi, drame, eseji in misli, zapisane v intervjujih, odmev z novimi pomeni. Knjiga ustvarja močne slike o času, ki je Zajčevo ustvarjalnost oblikoval, in o osebnostih, ki so napolnjevale njegovo življenje. Urednika sta zbrala zasebna pisma, fotografije, kazenske ovadbe, pritožbe, sodbe, rokopise, kratke življenjepise, ki jih je Zajc napisal ob različnih priložnostih, odlomke iz izjemnih intervjujev z njim, pa tudi osebne spomine nanj, besede, ki so mu jih namenili prijatelji za življenja in po smrti … Vse to sta premišljeno razporedila med Zajčeva avtorska besedila. Raznovrstna branja si v knjigi zato sledijo kot odlomki brez komentarjev, toda takšna izvirna uredniška odločitev ni zgolj rdeča nit, ki je nosilka kronologije ustvarjanja, prepletena z ilustracijami avtorjevega notranjega sveta in zunanjega dogajanja, temveč tudi sama po sebi poveden komentar. Celota, ki nudi celovit, poglobljen pogled na Zajčevo ustvarjalnost in osebnost, je prava bralska poslastica. Vabi k večkratnemu branju in premišljevanju, hkrati pa je tudi sugestivno vabilo prebrati znova vse, kar je Dane Zajc ustvaril.

Maja Črepinšek, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...