Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Velika zabava

Petre Barbu
Velika zabava
32,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-282-396-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Marea petrecere
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Aleš Mustar

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
400 g
302 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman romunskega pisatelja je tekoča pripoved o neomajni človeški vztrajnosti spričo nedojemljivosti trpljenja in smrti, hkrati pa ciničen opis romunske kapitalistične stvarnosti po letu 1989, prepleten s sanjami, fantazijami, spomini in dialogi z mrtvimi.

Leonid Damian je za sestro Olgo naredil vse. Toda njen rak je bil, tako kot materin, neozdravljiv. Zaradi nesebične ljubezni do sestre mu je skoraj razpadel zakon, odtujil pa se je tudi od hčere. Leonidov kolega Iulian Bolozan se je iz zagretega komunista prelevil v brezobzirnega tajkuna in se v kaotičnih razmerah tranzicije, z eno nogo vedno na drugi strani legalnega, odlično znašel. Danes svojim rojakom prodaja potrošniške sanje, medtem pa Olga ne dobi niti enega izvida, ne da bi Leonid zdravniku, tehniku ali medicinski sestri v roko potisnil šop bankovcev. Roman, ki se ukvarja z družinskimi odnosi, različnimi oblikami ljubezni, odpuščanjem in človeškim dostojanstvom, na pravih mestih zareže v družbo.

Petre Barbu (1962) je romunski pisatelj, dramatik, novinar in urednik. O svojih delih nerad pripoveduje in raje vidi, da govorijo sama zase.

Recenzija Bukla

Roman romunskega pisatelja, dramatika in novinarja Petreta Barbuja navdušuje s skrbno zgrajeno večplastno zgodbo, ki postopoma vodi bralca iz zunanjega sveta glavnega protagonista Leonida Damiana v njegov notranji svet in ga od tam potem vrača in obrača navzven, v tukajšnji čas, v čas (navidezno) svobodne in sodobne kapitalistične Romunije. V njej je zdaj vse drugače, kot je bilo nekdaj, ko so se Leonidov preprosti delavski oče in njegovi kolegi borili za številne ideale socializma. A sodobna Romunija, ki jo pisatelj tako odlično zrcali tudi z likom Leonidovega nekdanjega študijskega kolega, zdaj velikega tajkuna Iuliana Bolozana, je skorumpirana, kar Leonid še posebej sprevidi, ko želi pomagati svoji bolni sestri Olgi. Samo mastne podkupnine odpirajo vrata do njenih pregledov, a Olga na koncu vseeno izgubi boj z rakom. Njena bolezen med drugim uniči tudi zakon glavnega junaka. Leonidu, ki ves čas lebdi v spominih in pogovorih z umrlimi člani svoje družine, se zdi, da njegovega krivičnega boja, ki ga bije sam s sabo, preteklostjo in tudi sedanjostjo, ne bo nikdar konec in zato ne bo nikdar dočakal svoje »velike zabave«. Pretanjeni roman navdušuje tako s svojim pripovednim tokom kot tudi fantastičnim jezikom in vabi v skrivne tolmune človeške duše in tudi širše družbe.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...