Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zveri brez domovine

Uzodinma Iweala
Zveri brez domovine
14,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-274-457-1
Naslov izvirnika Beasts of no nation
Prevod Maja Ropret

Tehnične lastnosti
mehka vezava
118 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > vojni roman
leposlovje > leposlovni roman
nigerijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prvenec nigerijsko-ameriškega avtorja Uzodinme Iweale v prvoosebni pripovedi razgrne in razgali življenje otroka vojaka v neimenovani zahodnoafriški državi, pahnjeni v državljansko vojno. Ko protagonista Aguja zajamejo gverilski borci, njegov brezskrbni otroški vsakdan, ki ga sestavljajo družina, prijatelji, šola in cerkev, brutalno izrinejo iz spomina nepredstavljivo nasilje, strah, lakota in postopno izgubljanje identitete. Agu o vojnih grozodejstvih, ki jih doživi ali povzroča tudi sam, pripoveduje z boleče iskrenim, otroškim, izvirnim glasom, v katerem Iweala s posnemanjem struktur jezika twi na skladenjski, oblikoslovni in pravopisni ravni ustvari povsem lastno različico (nigerijske) angleščine.

Roman Beasts of No Nation (2005) se je razvil iz osnutka, ki ga je v Združenih državah odraščajoči nigerijski avtor Uzodinma Iweala (1982) napisal pri 21 letih za diplomo iz kreativnega pisanja na harvardski univerzi, kjer je že v času študija za svoje pisanje prejel več nagrad. Za roman, ki ga je leta 2015 scenarist in režiser Cary Joji Fukunaga predelal še v filmsko različico, mu je Ameriška akademija za umetnost in književnost podelila nagrado Sue Kaufman za prvenec, Los Angeles Times nagrado Arta Seidenbauma za prvenec, Newyorška javna knjižnica nagrado Young Lions za leto 2006. Prejel je tudi nagrado Johna Llewellyna Rhysa, literarna revija Granta pa ga je uvrstila na seznam najboljših dvajsetih mladih ameriških romanopiscev. Od izida romana leta 2005 dalje je Iweala opravil še študij medicine na univerzi Columbia, kot prostovoljec delal v Nigeriji, tam soustanovil podjetje, ki se ukvarja z alternativnimi viri energije, urejal nigerijsko revijo Farafina Magazine, preučeval javno zdravstvo v podsaharski Afriki in napisal neleposlovno delo Our Kind of People (2012), ki govori o aidsu v Nigeriji.

Recenzija Bukla

Nekoliko krajši roman nigerijsko- ameriškega avtorja, ki je kmalu po izidu leta 2005 postal sodobna klasika, se je prikradel v zbirko romanov založbe Sanje z lepo tradicijo izdajanja afriške literature. Podobno kot pri nas že izdani Soldatko, ki ga je napisal Ken Saro-Wiwa, se tudi Zveri brez domovine Uzodinma Iweala ukvarja z otroki bojevniki in je napisan v prvi osebi ednine – v otroški afriški angleščini, ki s kontrastom nasilja in nedolžnosti takoj posrka vase. Izpoved dečka Aguja, ki mu med napadom na njihovo vas oče naroči, naj zbeži in se reši, nato pa ga s seboj odpeljejo vojaki in ga vključijo v svoje vrste, se bere kot mešanica grotesknosti in trpljenja, človečnosti in krivic. V zgodbi spremljamo vse globljo duševno otopelost dečka, ki se je še včeraj igral vojake, zdaj pa mora pobijati, da bi preživel. In soočeni smo z neustavljivo brutalnostjo med vojaki, ki jih zlorablja poveljnik, iz dneva v dan pa morajo v surovi pokrajini najti tudi kaj za pod zob. Vrhunsko napisana in inovativno prevedena zgodba, ki ne pušča prostora za ravnodušnost, je bila deset let po izidu ekranizirana kot doslej najbolj uspešen Netflixov filmski projekt.

Žiga Valetič; Bukla 127-128

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...