Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Schindlerjev seznam

Thomas Keneally
Schindlerjev seznam
33,00 € 33,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,99 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-259-7
Naslov izvirnika Schindler's list
Leto izdaje izvirnika 1982
Prevod Rudi Meden
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
610 g
517 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > vojni roman
leposlovje > leposlovni roman
avstralsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Svetovna knjižna in filmska uspešnica sedaj tudi v slovenskem jeziku

Pretresljiv roman o resnični zgodbi nemškega vojnega dobičkarja, tovarnarja Oskarja Schindlerja, ki je sam rešil smrti v plinski celici več Judov kot kateri koli drug posameznik v drugi svetovni vojni. Zgodba knjige z Bookerjevo nagrado, po kateri je bil posnet tudi znameniti film Stevena Spielberga, je v prevodu Rudija Medena sedaj na voljo tudi v slovenščini.

V romanu, ki postavlja nov mejnik v literaturi o holokavstu, Thomas Keneally, ki se pri tem ves čas opira na dejanska pričevanja in izpovedi tako imenovanih Schindlerjuden – šindlerjevcev, z mojstrskim peresom izrisuje blesteč portret o pogumu in premetenosti dobrega človeka, ki se sam postavi po robu strahotnemu, nepopisnemu zlu.

Pisatelj Thomas Keneally se je v pričujoči pripovedi o osupljivi življenjski zgodbi Oskarja Schindlerja naslanjal predvsem na podatke, ki jih je zbral v razgovorih s petdeseterico Schindlerjevih rešencev iz sedmih držav: Avstralije, Izraela, Zahodne Nemčije, Avstrije, Združenih držav Amerike, Argentine in Brazilije. Zbrano gradivo je oplemenitil s tem, da je v družbi Leopolda Pfefferberga osebno obiskal kraje, kjer se večji del knjige dogaja: Krakov, ki si ga je Oskar med vojno izbral za svoj novi dom, Płaszów, kjer je nekoč stalo zloglasno delovno taborišče Amona Götha, Lipovo ulico v krakovskem mestnem okraju Zabłocie, kjer še dandanašnji stoji Oskarjeva tovarna, in Auschwitz Birkenau, od koder je Oskar šele po velikem trudu rešil večje število internirank. Pripoved prav tako ne bi bila mogoča brez dokumentarnih in drugih informacij, ki jih je avtor pridobil pri redkih še dosegljivih Oskarjevih medvojnih sodelavcih in množici njegovih povojnih prijateljev. Zapis je obogatil s pričevanji o Oskarju, ki so jih šindlerjevci izročili v hrambo Jad Vašemu, jeruzalemski javni agenciji za ohranitev spomina na mučence in heroje, pisnimi pričevanji iz zasebnih zbirk ter z zajetnim svežnjem Schindlerjeve dokumentacije in korespondence, s katero so ga založili deloma v Jad Vašemu, deloma pa so mu z njo postregli Oskarjevi prijatelji.

»Izjemna pripoved … v nekaj kratkih stavkih zlepa ni mogoče dostojno zajeti vse nepregledne vrste zvijačnih prijemov, nenadnih zasukov, preobratov in srečnih naključij, ki se v romanu vrstijo drug za drugim. … Izjemen dosežek.«(The New York Review of Books)

Thomas Keneally (rojen 7. oktobra 1935) se je začel poklicno ukvarjati s pisateljevanjem leta 1964 in je odtlej objavil že več kot trideset romanov. Poleg Schindlerjevega seznama, za katerega je prejel Bookerjevo nagrado (1982) in književno nagrado za najboljše leposlovno delo, ki jo podeljuje losangeleški Times, je med drugim napisal tudi The Chant of Jimmie Blacksmith, Confederates in Gossip from the Forest, ki so se vsi uvrstili v najožji izbor za Bookerjevo nagrado. Napisal je tudi precej neleposlovnih del, med drugim Homebush Boy (spomine na otroška leta), The Commonwealth of Thieves in Searching for Schindler (o tem, kako je nastajal Schindlerjev seznam). Prejel je tudi več domačih in tujih nagrad za življenjsko delo. Je poročen in ima dve hčeri, živi pa v Sydneyju v Avstraliji.

Recenzija Bukla

Sodobna klasika končno tudi v slovenskem prevodu. Thomas Keneally (1935), eden najbolj znanih avstralskih pisateljev, se je leta 1980, malo po tem, ko je končal s svojo najnovejšo knjižno turnejo, sprehajal po losangeleškem Beverly Hillsu. Tam je naletel na lastnika trgovine s poslovno galanterijo Leopolda Pfefferberga, enega od t. i. šindlerjevcev, s katerim se je zapletel v pogovor. Pfefferberg si je že dolgo prizadeval, da bi zgodbo o Oskarju Schindlerju (1908– 1974) spravil v širšo javnost ter morda celo do filma (seveda, saj je tako rekoč živel v Hollywoodu), ko pa je izvedel, da je Keneally pisatelj, ga je seznanil z obširno dokumentacijo, ki jo je že imel zbrano o Schindlerju. Keneally je ugriznil v to zgodbo in v naslednjih dveh letih ustvaril roman (nagrajen tudi z Bookerjevo nagrado), v katerem je tudi s pomočjo izpovedi petdesetih šindlerjevcev ter obiskom avtentičnih lokacij popisal Schindlerjevo zgodbo od rojstva do smrti. Osrednji del romana seveda zajema obdobje med drugo svetovno vojno, ko je Schindler maksimiral vse svoje talente, na eni strani poslovno spretnost, ki mu je v vojni prinesla veliko premoženje, na drugi strani neubranljivost njegovega šarma, da je kljub ženi ljubimkal na vse strani, na tretji pa dobrodušnost in zvitost, s katero je proti koncu vojne uspel rešiti okoli tisoč dvesto Judov, zapisanih pogubi. Zaradi tega se je neizbrisno zapisal v zgodovino. Dobrih deset let po izidu romana, torej leta 1993, je Steven Spielberg posnel enega svojih najprepričljivejših in najboljših filmov, Schindlerjev seznam, kar je branje deloma tudi dokumentarnega romana po krivici potisnilo v ozadje. Ravno zato sedanji prevod tega dela, ki izhaja ob avtorjevi 80-letnici in še vedno začara s svojo pripovedno močjo, saj Keneally umetelno plete Schindlerjevo zgodbo ter jo ves čas nadgrajuje tako s širšo sliko medvojnega obdobja kot z izjemnimi opisi značajev in dejanj drugih likov, predstavlja prvovrstno priložnost, da se kot bralci znova potopimo v tragični čas, za katerega lahko samo upamo, da se ne bo več ponovil.

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...