Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Toledski plameni

Giulio Angioni
Toledski plameni

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Slovenska matica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-213-281-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Le fiamme di Toledo
Leto izdaje izvirnika 2006
Prevod Vasja Bratina

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
420 g
264 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V romanu Toledski plameni (2006) je glavna oseba enainštiridesetletni Sigismondo Arquer, ki je resnična zgodovinska osebnost, prvorojenec družine sodnika iz Cagliarija in generalni tožilec Sardinskega kraljestva. S Primožem Trubarjem sta imela tudi skupnega prijatelja, in sicer koprskega škofa Petra Pavla Vergerija. Na začetku junija 1571 v celici inkvizicijskega zapora v Toledu izprašuje svojo vest s podoživljanjem svojega razgibanega, nevarnega življenja, razpetega med Sardinijo, Toskano, Švico, Nemčijo, Flandrijo in Španijo, ko je imel stike tako s španskim kraljem Filipom II. kot s tedanjimi najpomembnejšimi italijanskimi in drugimi evropskimi reformatorji. Hoče si namreč priti na jasno, zakaj so ga obsodili na smrt na grmadi. Kazen bodo po skoraj devetih letih ječe izvršili 4. junija. Na koncu pride do sklepa, da ne bi mogel živeti tako, da bi se odpovedal svojim najglobljim prepričanjem.

O avtorju

Giulio Angioni (1939–2017) s Sardinije je bil zelo cenjen italijanski pisatelj, pesnik, esejist in kulturni antropolog. Od leta 1966 do leta 2011, torej večino svoje delovne dobe, je bil profesor kulturne antropologije na univerzi v Cagliariju. V tem času je bil tudi predstojnik tamkajšnje katedre za filozofijo in teorijo humanističnih znanosti in inštituta za socio-antropološke vede ter glavni urednik mednarodne antropološke revije Europaea – Journal des Européanistes – Journal of the Europeanists. Kot zelo cenjen antropolog je objavil vrsto strokovnih člankov in esejev, svoje prvo leposlovno delo pa je izdal leta 1978. V zadnjih petnajstih letih življenja je bil zlasti pisatelj in pesnik. Napisal je dve pesniški zbirki in sedemnajst romanov. Roman Toledski plameni kritiki štejejo za njegovega najboljšega in je zanj prejel kar štiri pomembne italijanske literarne nagrade.

Recenzija Bukla

Najbolj znani in večkrat nagrajeni roman nedavno preminulega pisatelja s Sardinije Giulia Angionija (1939–2017) je arhaično pisan (in dovršeno preveden) iz perspektive prvoosebnega pripovedovalca Sigismonda Arquerja (1530–1571), resnične osebe iz šestnajstega stoletja, generalnega tožilca Sardinskega kraljestva, ki v začetku junija 1571 v svoji zaporniški celici obtožen krivoverstva čaka na smrtno kazen. Pri tem si Sigismondo, ki je v svojem času z našim Primožem Trubarjem imel skupne znance, preizprašuje vest, analizira svoje dinamično, razburljivo in tudi nevarno življenje, ko je bil razpet med bivanjem na raznih koncih Evrope, ob tem pa si pritrjuje, da je prav, da je bil ves čas vse do teh poslednjih dni zvest samemu sebi, kar kljub grož­nji s smrtno kaznijo nikakor ni zanemarljivo. Zgodovinski roman o realni načelnosti.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...