Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

SV. Brigita Švedska

nebeška razodetja
Sv. Brigita Švedska
SV. Brigita Švedska

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-04-0137-7
Naslov izvirnika Den heliga Birgittas himmelska uppenbarelser
Leto izdaje izvirnika 1967
Prevod Danni Stražar, Marinka Stražar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
670 g
452 strani
Tip knjige
duhovnost
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sveta Brigita Švedska, mistikinja iz 14. stoletja, ima v zahodnem mističnem izročilu pomembno mesto. Bila je poročena žena in mati osmih otrok. Po moževi smrti jo je Kristus poklical, da postane njegova nevesta in kanal za odrešenje ljudi. Višek njenega življenjskega poslanstva je ustanovitev meniškega reda »presvetega Odrešenika« (Ordo Sanctissimi Salvatoris).

Nebeška razodetja so sad Brigitine mistične izkušnje in eden izmed biserov evropske srednjeveške književnosti. V njih Brigita neizprosno graja cerkveno hierarhijo, ki je krščanska samo po imenu, od znotraj pa jo razžira častihlepnost, nadutost, moralna nespodobnost in intelektualna ošabnost. Vse kristjane, ki so se oddaljili od evangeljskega ideala, poziva, naj se vrnejo k Bogu in se pokesajo za svoje grehe. Njena videnja sodbe in vic kažejo na skrivnostno enost tostranskega in onstranskega življenja v mistični resničnosti občestva svetih, »kajti Božja pravičnost ne more lagati, ko pravi, da se duše po smrti očiščujejo s trpljenjem v vicah ali pa se hitreje odrešijo po dobrih delih prijateljev!«

Recenzija Bukla

Svetnica Brigita Švedska (1303– 1373), rojena v švedski pokrajini Uppland, je že v mladih letih kazala dovzetnost za milostne darove, saj je pri treh letih, ko so mislili, da bo nema, začela naenkrat jasno izgovarjati besede, pri desetih letih pa je že doživela videnje križanja Jezusa. Njeno mistično izročilo Nebeška razodetja imajo za eno ključnih besedil srednjeveške književnosti, Katoliška cerkev pa ga je prepoznala kot dragoceno tudi zato, ker je bila poročena ženska z osmimi otroki, hkrati pa je bila ustanoviteljica reda najsvetejšega Odrešenika. V svojem delu kritizira cerkveno hierarhijo in jo obtožuje dvoličnosti, kristjane pa spodbuja, da se obrnejo nazaj k Bogu in se pokesajo za svoje grehe. Večno aktualna klasična knjiga, h kateri je informativno spremno besedo in strokovni pregled prevoda napisal Robert Kralj.

Samo Rugelj, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...