Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Morda pa se moraš z nekom pogovoriti

Razkrijejo se terapevtka, njen terapevt in naša življenja
Lori Gottlieb
Prelistaj
Morda pa se moraš z nekom pogovoriti -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7050-73-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Maybe you should talk to someone
Podnaslov izvirnika A Therapist, Her Therapist, and Our Lives Revealed
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Miriam Drev
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Morda pa se moraš z nekom pogovoriti je peto delo Lori Gottlieb, ugledne ameriške psihoterapevtke in avtorice številnih člankov. Imajo jo za eno najboljših psihoterapevtskih knjig zadnjega časa, ki je strokovna po svoji osnovi, vendar dovolj priljudna, da jo lahko bere tudi zavzeti bralec. V njej avtorica odkrito, mestoma tragikomično in strokovno natančno opiše leto dni svoje terapevtske prakse, v katerem se je na glavo postavilo tudi njeno lastno življenje in se je bila primorana zateči k terapevtu veteranu, Wendllu. Drugi terapevt veteran, svetovno znani Irvin D. Yalom, o njeni knjigi zapiše, da je pogumna, predvsem pa polna izzivalnih zgodb. V svojih zgodbah se avtorica poda po poti neposrednega problema, ki pa je le uvod v globlje zakoreninjena nerešena vprašanja, v duševne kamre svojih klientov in prikliče na dan njihove notranje demone. Avtorica zgradi mnogoplastno zgodbo, saj si kot zavzeta terapevtka upa vstopati v globine človeškega srca, in s toplino opisati, kaj se skriva v njem. Knjiga presega okvir stvarne literature, saj po zaslugi pisateljičine pripovedne veščine, s katero nam postopoma razkriva osrednje enigme v življenju opisanih oseb in tudi svoje lastne, malodane prestopa v romanopisje.

 

Morda pa se moraš z nekom pogovoriti je knjiga o predelih človekove notranjosti, skritih pred njim samim, o njegovih včasih komičnih včasih absurdnih mahinacijah, kako se izogniti spoznanjem o sebi, nazadnje pa, prek skoraj detektivskega terapevtkinega dela in odnosa, tudi poročilo o možnosti preobrazbe in ljubezni.

 

»V obdobju praktičnega usposabljanja mi je moja supervizorka nekoč rekla: »V vsakem človeku se skriva nekaj simpatičnega,« in na svoje veliko začudenje sem ugotovila, da je imela prav. Ko človeka temeljiteje spoznaš, si ne moreš kaj, da ti ne bi prirasel k srcu. Med sabo sprte svetovne pomembneže bi morali vse skupaj spraviti v neko sobo, kjer bi nato drug drugemu zaupali svoje zgodbe in doživetja, ki so jih oblikovala, svoje strahove in svoje bitke, pa bi globalni nasprotniki svetovnega formata na lepem bolje shajali med sabo. Nekaj všečnega sem našla dobesedno pri vsakem, ki sem ga videvala kot terapevtka, celo pri moškem, ki je poskusil nekoga umoriti.« »Kot terapevtka vem marsikaj o trpljenju in o tem, na kakšne načine je povezano z izgubo. Vem pa tudi nekaj, kar je ljudem na splošno manj znano: da gresta sprememba in izguba z roko v roki. Brez izgube ni spremembe, in prav zato se pogosto dogaja, da ljudje sicer izrazijo željo po spremembi, a kljub temu ostanejo pri starem.« – iz knjige

»Že več kot pol stoletja berem knjige o psihoterapiji, vendar še nisem naletel na knjigo, kot je ta.« – Irvin D. Yalom, avtor knjig Rabelj ljubezni in Darilo terapije

»Modra, topla, pametna in zabavna knjiga. Morate jo prebrati.« – Susan Cain, avtorica knjige Tihi

O AVTORICI

Lori Gottlieb (1966) je pisateljica in psihoterapevtka, ki je sprva študirala jezike in kulturne študije na Univerzi Yale, potem pa medicino na Univerzi Stanford. Po svoji prvi knjigi se je povsem posvetila pisanju, bila sprva uspešna scenaristka, nato se je odločila, da se osredotoči na pisanje knjig. Z delom Morda pa se moraš z nekom pogovoriti se je prebila v mednarodnem okviru, saj je napisala eno najbolj večplastnih psihoterapevtskih del, v katerem razkriva odnos med klientom in psihoterapevtom, kot tudi dileme in omejitve samega psihoterapevta.

o knjigi v drugih medijih

Intervju z avtorico: Zgodba terapevtke na terapiji

Avtoričin govor na TED: How changing your story can change your life

Recenzija Bukla

Knjige o psihoterapiji po navadi pišejo strokovnjaki s tega področja, njihov pripovedni slog pa je zato običajno bolj znanstveno usmerjen, zato jim le redko uspe nagovoriti širše bralstvo. Eruditski znanstveni pisci, kot je bil denimo nevrolog Oliver Sacks in je še vedno psihoterapevt Irvin D. Yalom, so zato še toliko bolj dragoceni, saj jim uspe približati bolj strokovno vsebino tudi običajnemu, vendar zavzetemu bralcu. Knjiga Lori Gottlieb Morda pa se moraš z nekom pogovoriti je še korak naprej. Ugledna ameriška psihoterapevtka, ki ima za seboj že nekaj odmevnih knjig, je svojo kariero začela pri televiziji; bila je asistentka pri serijah, kot sta Urgenca in Prijatelji. Potem pa jo je zvedav duh zvabil v medicino, ki jo je doštudirala na uglednem Stanfordu, in nato v psihoterapijo, kjer se je uveljavila kot ugledna terapevtka. Morda pa se moraš s kom pogovoriti je delo, nad katerim je ostrmel tudi Yalom, saj je rekel, da česa takega v svoji dolgoletni bralni praksi še ni prebral. Lori Gottlieb je svoje delo, ki velja za eno najboljših psihoterapevtskih knjig zadnjega časa, zastavila zelo domišljeno, skoraj scenaristično (po njej naj bi posneli tudi televizijsko serijo): v njej avtorica odkrito, mestoma tragikomično in strokovno natančno opiše leto dni svoje terapevtske prakse, v katerem se je na glavo postavilo tudi njeno lastno življenje in se je bila primorana zateči k terapevtu veteranu Wendllu. Avtorica se poda po poti svojega neposrednega problema, ko jo čez noč zapusti partner, to pa je le uvod v njena globlje zakoreninjena nerešena vprašanja, kar prepleta z vpogledi v duševne kamre svojih klientov in prikliče na dan njihove notranje demone. S tem zgradi večplastno zgodbo, saj si kot zavzeta terapevtka upa vstopati v globine človeškega srca in s toplino opisati, kaj se skriva v njem. Knjiga presega okvir stvarne literature, saj po zaslugi pisateljičine pripovedne veščine, s katero nam postopoma razkriva osrednje enigme v življenju opisanih oseb in tudi svoje lastne, malodane prestopa v romanopisje. Morda pa se moraš z nekom pogovoriti je knjiga o predelih človekove notranjosti, skritih pred njim samim, o njegovih včasih komičnih, včasih absurdnih mahinacijah, kako se izogniti spoznanjem o sebi, obenem pa je s skoraj detektivskim terapevtkinim delom in odnosom tudi poročilo o možnosti preobrazbe in ljubezni.

Samo Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...