Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Arhetipi in kolektivno nezavedno

Carl Gustav Jung
Arhetipi in kolektivno nezavedno
34,00 € 34,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-008-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Die Archetypen und das Kollektive Unbewusste
Leto izdaje izvirnika 1976
Prevod Alfred Leskovec

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15 cm
700 g
536 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Po Rdeči knjigi, Psihologiji in alkimiji ter Razvoju osebnosti, ki so izšle pri založbi Beletrina, je tu še eno izmed temeljnih del utemeljitelja analitične psihologije C. G. Junga (1875–1961), Arhetipi in kolektivno nezavedno. Arhetipi in kolektivno nezavedno sta osrednja pojma Jungovega analitičnega koncepta.

Prevajalec dela Alfred Leskovec ob tem razloži: »Knjigo sestavljajo dela, ki so nastala med letoma 1933 in 1955 ter orisujejo in razčlenjujejo oba osrednja pojma. Pri tem so prvi trije sestavki nekakšno polaganje teoretičnih temeljnih kamnov, ki jim sledijo sestavki, ki se osredotočajo na specifične arhetipe, kot so mati, ponovno rojstvo, otroško božanstvo oziroma božansko dekle, in na motiv duha, kot se pogosto pojavlja v ljudskih pravljicah, ter na tako imenovanega šarlatana (pavliho). Sledi raziskovanje odnosa arhetipov do individuacijskega procesa, in sicer tako s teoretsko kot tudi s praktično uporabo v individuacijskem procesu, kot ga lahko na podlagi impresivnega niza slik razberemo iz tega Jungovega analitičnega dela. Zadnja sestavka pa obravnavata simboliko mandal.«

Fascinantno Jungovo pisanje, ki ni nikoli duhamorno, temveč prav navdihujoče in izzivalno, med drugim sporoča, da svojega uma in posledično svojega življenja ne oblikujemo sami, temveč so ga v veliki meri oblikovale izkušnje številnih generacij pred nami. Kolektivno nezavedno se nanaša prav na te skupne koncepte, poseljeno pa je tudi z arhetipi, za katere Jung verjame, da so osnova številnih skupnih tem in simbolov, ki se pojavljajo v zgodbah, mitih in sanjah v različnih kulturah in družbah. Jung je še danes vpliven in revolucionaren mislec, h kateremu se boste zagotovo vračali. 

o avtorju

Carl Gustav Jung (1875–1961) je eden najpomembnejših filozofov in psihologov 20. stoletja. Švicarski psihiater, psihoterapevt in utemeljitelj analitične psihologije je s svojimi deli zaznamoval svetovno filozofijo, religiologijo, antropologijo in književnost. Razvil je številne koncepte, ki so danes nepogrešljiv del psihologije: ekstravertiranost/introvertiranost, arhetipe, kolektivno nezavedno, individuacijo, sinhroniteto. Več njegovih odmevnih knjig je izšlo tudi v slovenščini, med njimi nazadnje Psihologija in alkimija ter Rdeča knjiga.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...