Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Reševanje krize smisla sodobnega človeka

Osnove logoterapije
Sebastjan Kristovič
Reševanje krize smisla sodobnega človeka

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-161-3
Leto izdaje izvirnika 2014
Urejanje Jože Faganel, Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
290 g
175 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
osebna rast, duhovnost in ezoterika
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Reči »ne« ukvarjanju s seboj

V času kriz, eno od njih spet doživlja sodobni človek, se v senzibilni človeški duši odslikavajo duševne stiske, ki jih psihologija/psihioatrija diagnosticira kot anksioznost, depresijo, samomorilnost. Človek začne brskati po svoji notranjosti, išče dogodke, ki so mu sprožili bolečino, krivce, ki so jih zagrešili in postaja vse bolj nesrečen. Strokovno vrtanje v tej smeri mu ponuja prva dunajska psihoterapevtska šola, ki se imenuje Freudova psihoanaliza z znamenito opremo »zofo« za klienta. A po drugi psihoterapevtski šoli (Adlerjeva individualna psihologija), je vzniknila še tretja psihoterapevtska šola: Franklova logoterapija. Metoda izhaja iz predpostavk, da je človek telesno, duševno in duhovno bitje. Lahko najde/uživa svoje ravnovesje (= duševno zdravje), če se neha ukvarjati s preteklostjo, na katero ne more več vplivati, in si poišče »smisel« (logos) za danes in jutri v stanju, v kakršnem je. Viktor Frankl, ki ga je spopdbujal sam Freud, je svoj koncept preizkusil na lastni izkušnji holokavsta.

Delo prihaja v pravem času. Sodobni človek išče nove, dinamične, kritične in ustvarjalne poglede na bivanjsko in duhovno resničnost. Odpira se vrednotam, ki segajo preko njegove materialne eksistence. Pri tem iskanju mu bo knjiga odpirala nova obzorja in spoznanja o smislu, pri katerem po V. Franklu »ne gre preprosto za zaznavanje neke figure, … temveč gre za odkrivanje možnosti, ki se loči od ozadja realnosti«.

Znanstvena monografija, ki po sistematiki in slogu nagovarja iščočega bralca pravzaprav na nič kaj hermetičen način, presega meje zgolj prikazovanja psihoterapevtskih metod in tehnik. Franklovo misel umeščal v idejne tokove zadnjih dveh stoletij, ko so se kalile ideje emancipacije humanizma, ob katerih je paradoksno upadala zavest o vrednosti človeka, njegove svobode in duhovnih perspektiv.

Avtor se iz vidika logoterapije posveča tudi psihološkim, etičnim in bivanjskim posledicam izgube presežnih vrednot v sodobni družbi, iz česar nezavedno izvirajo mnoge duševne stiske današnjega človeka. Logoterapija ni v prvi vrsti filozofija, ki nekaj razlaga, ampak odpira tudi poti k razreševanju in preprečevanju krize smisla sodobnega človeka. Zato postajajo knjige iz logoterapevtskega »kroga« danes vse bolj iskane.

Recenzija Bukla

Avtor se, naslanjajoč na logoterapijo, ki jo je zasnoval Viktor Frankl, trudi najti izhod iz labirinta krize smisla, ki ga po njegovem mnenju v sodobnem svetu poglabljajo redukcionizem humanističnih znanosti, potrošništvo, narcisistična osredinjenost nase … Logoterapija s svojim »kopernikanskim obratom« usmerjenost vase nasprotno razširja na usmerjenost k nečemu, kar je zunaj človeka. To samopreseganje je mogoče tudi v polju religije, čemur avtor posveti eno od poglavij. A samoosmišljevanje lastnega življenja je v prvi vrsti odgovornost vsakega posameznika. Pri iskanju smisla ne smejo biti odločilne zunanje okoliščine, ampak notranja naravnanost človeka. Zato je bil Frankl, ki je preživel štiri koncentracijska taborišča, prepričan, da je tudi v trpljenju oz. tragičnih okoliščinah mogoče najti smisel, kar je poimenoval z izrazom »tragični optimizem«.

Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...