Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Rana sočloveka

Ekonomija in medsebojni odnosi
Luigino Bruni
Rana sočloveka

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-04-0479-8
Naslov izvirnika La ferita dell'altro
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Igor Vojinovič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15,5 cm
260 g
134 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo
družbene vede > ekonomija
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sodobna družba, ki jo usmerja tok tržnega gospodarstva, se izogiba neposrednim medčloveškim stikom »v živo«. Zato so srečevanja med ljudmi omejena na intimne prostore, spletna omrežja ali zgolj formalne oblike. Na videz je takšno izolirano okolje idealno, saj s skupnostjo odpravlja tudi možnost konflikta, pa vendar se pravo življenje skriva prav v soočanju z drugim in v tveganju, ki ga prinaša pristna človečnost. V tej knjigi avtor povezuje ekonomsko znanost z naukom svetopisemske zgodbe o Jakobovem boju z angelom (1 Mz 32,23-30) – izkušnja odnosa je tista, ki povzroča rane, a prinaša tudi blagoslov.
Luigino Bruni (1966) je italijanski profesor ekonomije na rimski univerzi LUMSA. Je dopisnik časopisa Avvenire in koordinator projekta Občestvene ekonomije, ki ga je oblikovala Chiara Lubich, ustanoviteljica fokolarov.

Recenzija Bukla

Kaj se zgodi s pristnimi sočloveškimi odnosi, ko se potopimo v čisto tržno ekonomijo? Izgubijo se, izginejo, saj se vse skupaj zreducira na medekonomska razmerja, ki ne vključujejo tistega, kar je neločljivi del človeka, torej čustva, ki so ključ katerih koli medčloveških odnosov. Popolna ekonomija namreč vse skupaj omeji samo na menjalna razmerja med ljud mi. Luigino Bruni (1966), italijanski profesor ekonomije na Univerzi v Rimu, v svoji monografiji Rana sočloveka s filozofsko-sociološkim nastavkom ter v povezavi s svetopisemsko zgodbo o Jakobovem boju z angelom preišče teoretsko raziskovanje trga in iz tega izhajajoče spreminjajoče se odnose med ljudmi. Tako ugotavlja, da so odnosi zdaj vse bolj omejeni na neosebno komunikacijo, ki proizvaja vse manj konflikta, obenem pa Bruni pokaže, da se pravo življenje skriva prav v tem, da se prebije te formalne okvire. Soočanje z drugimi sicer prinaša določeno tveganje in nelagodnost v sedanje vsakdanje življenje, a hkrati poraja pravo človečnost, ki je v idealni tržni ekonomiji, če se držiš njenih zakonitosti, pač ni mogoče (več) doseči.

Samo Rugelj, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...