Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Razstrupiti eros

Katoliška spolna morala na življenjski način
Martin M. Lintner
Razstrupiti eros

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-191-0
Prevod Gregor Lavrinec
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
360 g
199 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo

Povej naprej

O knjigi

Med ljudmi je precej predsodkov glede katoliške spolne morale, ki jo tudi povsem cerkveno angažirani verniki običajno razumejo kot neživljenjsko, še več, celo kot golo moralo prepovedi. Tako se je razvil za cerkveno razumevanje nesprejemljiv razkorak med teoretičnim življenjem, ki ga predstavlja cerkveno učiteljstvo, in praktičnim življenjem številnih vernikov. Predvsem mladi in mlajši odrasli odrekajo Cerkvi vsako pristojnost, da bi na področju spolnosti ponujala kakršnokoli svetovanje, s katerim bi bili odnosi uspešni in srečni.

Zasluga pričujočega dela je najprej ta, da predstavlja bogat in načeloma pozitiven svetopisemski vidik spolnosti. Nato se avtor sprehodi skozi zgodovino spolne morale. Proti koncu pa se ne prestraši tega, da bi se spoprijel z vročimi temami spolne morale.

O avtorju
Martin M. Lintner se je rodil leta 1972 v Bolzanu na Južnem Tirolskem. Leta 1993 je vstopil v red servitov (služabniki Device Marije), od leta 2013 pa je provincial tirolske province. Teologijo je študiral v Innsbrucku, na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu in na Dunaju, kjer je leta 2006 doktoriral na temo »Etika darov«. V letih 2006– 2009 je bil predavatelj moralne teologije in cerkvenega družbenega nauka na Papeški teološki fakulteti Marianum v Rimu. Od leta 2009 je profesor moralne teologije na Visoki šoli za filozofijo in teologijo v Briksnu. Od leta 2013 do 2015 je predsednik European Society for Catholic Theology in član regionalnega evropskega komiteja društva Catholic Theological ethichs in the world Church. Je sourednik teološke revije Brixner Theologisches Jahrbuch, avtor različnih člankov s področja bioetike, spolne morale in družinske etike ter osnovne moralne teologije.

Recenzija Bukla

Profesor moralne teologije se loteva področja spolne etike in morale, kjer je v preteklosti prišlo do velikega razkola med stališči Cerkve in vernikov, ki njene nauke doživljajo kot neživljenjske, predvsem pa sovražne do telesa in spolnosti. S kratkim orisom razumevanja spolnosti skozi zgodovino krščanstva želi pokazati, da je bil v preteklosti krščanski pogled na spolno etiko predvsem pozitiven. Avtor se pogumno loteva tudi perečih vprašanj, kot so spolne zlorabe znotraj Cerkve, odnos do homoseksualnosti, splava, internetne spolne odvisnosti, do katerih se Cerkev mora opredeliti, če želi pridobiti zaupanje verujočih. Spolna morala, kot jo zapoveduje Cerkev, v 21. stoletju, ne bi smela biti osnovana na prepovedih, ampak na »kulturi poslušanja«.

Kristina Sluga, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...