Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Slovenske podobe zla

France Cukjati
Slovenske podobe zla

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-373-0
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Jurij Pavel Emeršič, Janez Mlakar, Ivan Janez Štuhec

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vojna napoved pozabljanju in kažipot h krščanskim koreninam

Knjiga z različnih vidikov razjasnjuje izvor zla, njegove značilnosti in posledice ter nakazuje pot osvoboditve človeka in družbe izpod ujetosti v zlo. Avtor je, zavedajoč se, kako obsežnega in vsestransko zapletenega problema – zla – se je lotil, sledil različnim strokovnim pristopom vsaj treh področij, to so zgodovina, psihologija in morala, pri tem pa se v veliki meri nasloni tudi na Viktorja E. Frankla.

Mnoge zgodovinske in antropološke analize prepričljivo doka zujejo, da je bilo dvajseto stoletje zaradi fašističnega, nacional socialističnega in komunističnega nasilja stoletje trpljenja, ki mu ni primere v vsej človeški zgodovini. Vse vojne so zaradi krvavih spopadov grozljive, a nacionalsocializem in komunizem se nista zadovoljila z vojaškim zavzetjem tujih dežel in z vzpostavitvijo svoje oblasti, ampak sta temu dodala bistveni del svoje ideologije: trpinčenje in iztrebljanje določene rase ali »družbenega razreda«.

Slovenija je krvavo občutila vse tri totalitarizme. Če je okupacija trajala le nekaj let, pa je komunistično nasilje trajalo petdeset let in je v narodovem spominu še zelo prisotno. Zato je lahko odlično izhodišče za razpravo o zlu. Zlo prihaja iz človeka, določa njegovo osebnost in pohabi tisto bivanjsko jedro, tisto seme osebnosti, ki se skriva v izrazu, da je človek ustvarjen »po Božji podobi«. Cukjati pa svoje knjige ne posveča le izvoru in bistvu zla, ampak tudi njegovim posledicam - tako za žrtev kot za povzročitelja in za celotni narod.

Avtorjeva refleksija izhaja iz opisa konkretnih primerov, ki nas s svojo krutostjo ali s svojo milino presunejo do dna srca – da bi nas ne samo po poti zdravnika, psihologa, psihiatra, filozofa in teologa soočil s skrivnostjo zla, ampak tudi s »pesniškim« motrenjem in čutenjem konkretnih primerov. V pričujoči knjigi najdemo tudi pot osvoboditve od zla, pot ozdravljenja – tako žrtve kot povzročitelja in celotne družbe. Delo je na nek način vojna napoved pozabljenju, pa tudi kažipot h krščanskim koreninam naše evropske civilizacije.

Recenzija Bukla

Med knjižnimi kritikami nekdanjega sockomunističnega sistema, ki je izdahnil pred skoraj tremi desetletji, prihaja tudi novo delo Franceta Cukjatija, zdravnika, politika in nekdanjega predsednika državnega zbora. Obsežne Slovenske podobe zla pričajo o bratomornosti in se tudi na ovitku sklicujejo na preroško Prešernovo kitico o krvavi razdeljenosti Slovencev. Psihološko-religiozno-politično študijo avtor zasnuje na pričevanjih grozot, ki jih je med drugo svetovno vojno izvajala partizanska oz. komunistična stran, ostalo nekako zaobide. In res je šlo za grozote, včasih storjene iz vojnega maščevanja, drugič iz čis te objestnosti, tretjič iz hlepenja po oblasti, posledice tistih dejanj pa so se, kot dokazuje Cukjati, zamolčano, a neizbrisno zasidrale v prihodnjo slovensko družbo: v družine, posameznike, ekonomijo in sodstvo. Po eni strani so trpeli potomci in svojci, po drugi strani so trpeli tudi mnogi krvniki, ki jim množični poboji, v katerih so sodelovali, pogosto niso dali spati ali živeti. Ne vsem, seveda, kot ugotav lja v navedkih, kamor večkrat vključi tudi psihologa Vida Pečjaka. A Cukjati z demokratično spravo, ki je bila v veliki meri dosežena ob osamosvojitvi, ni docela zadovoljen, saj se namesto v prihodnost zazira k svetopisemskim razlagam dobrega in zla, potomcem komunističnih zločincev pa mirno nalaga težo stvari, ki so manj njihove, kot se komu zdi. V vsakem primeru so zgodovinske knjige bolj kot pa parket dnevne politike tisto polje, kjer lahko iz sebe spravimo tisto, kar nam pač leži na duši. In to je storil tudi avtor.

Žiga Valetič, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...