Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Skrivno védenje Rumija in Kabirja

Viktorija Kos
Skrivno védenje Rumija in Kabirja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Društvo Razcvet zavesti
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-288-898-5
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Andrej Ule

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
336 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pred nami je druga knjiga Viktorije Kos, avtorice knjige Razcvet zavesti. V knjigi sta predstavljena eden od največjih perzijskih mistikov Džalaludin Rumi in največji indijski mistik Kabir, ki sta zelo priljubljena.

Vsi iskalci resnice se sprašujemo, kaj je namen našega življenja? Modreci, mistiki nam odgovarjajo, da nam je bilo človeško življenje dano zato, da si pridobimo resnično védenje, ki nas osvobodi. Rumi in Kabir govorita o bistvenih življenjskih vprašanjih, ki si jih zastavlja vsak iskalec resnice in so v knjigi razdeljena na sedem poglavij. Spregovorita o umu, njegovih nagnjenjih in pasteh ter kako se jim izogniti; o tem, kako si pridobiti resnično védenje, ki je v nas; o človeku kot sočutnem bitju; kako razviti dober značaj, ki je največji zaklad, s kom se družiti, kako komunicirati; o temeljnem zakonu vzroka in posledice; o radosti, ki jo doživimo, ko pridemo v stik z Božansko Svetlobo in Glasbo; o vlogi učitelja, ki nam pri tem pomaga; o ljubezni, ki je cilj vseh naših prizadevanj idr. Skozi vso knjigo se prepletajo njuni verzi in zgodbe, njihova razlaga, življenjepisa obeh mistikov, zgodbe iz njunih življenj in življenj njunih učencev.

Rumi in Kabir govorita jasno, naravnost, njune besede so globoke, dotaknejo se srca in bralca pretresejo. Najpomembneje pa je, da izžarevajo brezmejno ljubezen, kar pripomore k temu, da se začne v nas dogajati notranja preobrazba.
Bistvena tema, o kateri govorita Kabir in Rumi, je ljubezen. Pripovedujeta o ljubezni, ki sta jo doživela. Kabir je že od majhnega doživljal stanja ekstaze, Rumi pa govori o teh stanjih po srečanju s svojim duhovnim Učiteljem Šamsijem Tabrizom. Takole pravita:

»Bodi opit od ljubezni, ljubezen je vse, kar obstaja, brez ljubezni ne moreš prispeti do Ljubljenega.« - J. Rumi
»Ko sem kupo Ljubezni okusil, sem zahrepenel, da bi še več in več pil.« - Kabir

Kabir je s svojim preprostim in neposrednim govorom neizčrpen vir navdiha. Njegove besede kot puščice prebadajo srce. Pomaga nam, da lažje razumemo sebe, stanje v katerem smo se znašli, in nam daje napotke, kako naj ravnamo, da bi se prebudili. Rumi razlaga, da je človek zaslepljen s čuti in željami in nas spodbuja, naj si pridobimo pravo znanje, notranji vid, da se bo v nas prebudila ljubezen in bomo od radosti zaplesali.
Dragi bralec, vabljen si na potovanje v največjo skrivnost življenja – to si ti sam. S spoznanjem naše narave, duše ali zavesti se nam razkrije vse znanje, ki si ga prizadevamo pridobiti, in doživimo ljubezen, po kateri hrepenimo. Največkrat jo iščemo na napačnih mestih, zato smo nezadovoljni ali razočarani. Šele ko hodimo po poti ljubezni, nas bo le-ta povsem prežela in bomo plesali od sreče in radosti.

Recenzija Bukla

Pisateljica in predavateljica Viktorija Kos je študirala zahodno in indijsko filozofijo ter religije, preučuje pa predvsem vzhodno mistično tradicijo ter velike modrece z Vzhoda. Leta 2015 je izšlo njeno prvo avtorsko delo Razcvet zavesti, zdaj pa je pred nami drugo, ki nam prek slikovitih prispodob in čudovitih zgodb v preprostem in razumljivem jeziku prav tako podarja pravo zakladnico modrosti. To je precej obsežna in podrobna predstavitev dveh največ­jih vzhodnih modrecev, mistikov in pesnikov, Džalaludina Rumija in Kabirja. Rumi in Kabir govorita o bistvenih življenjskih vprašanjih, ki si jih zastavlja vsak človek in iskalec res­nice, v knjigi pa so razdeljena na sedem poglavij. Mistika govorita o umu, njegovih nagnjenjih in pasteh, o tem, kako si pridobiti res­nično védenje, o človeku kot sočutnem bitju, o zakonu vzroka in posledice, o radosti, ki jo doživimo, ko pridemo v stik z Božansko Svetlobo in Glasbo, o vlogi učitelja, ki nam pri tem pomaga, ter o ljubezni, ki je cilj vseh naših prizadevanj. Skozi vso knjigo se prepletajo njuni verzi in njihova razlaga, življenjepisa obeh mistikov in zgodbe iz njunih življenj. Rumi in Kabir govorita jasno, naravnost, njune besede so globoke, dotaknejo se srca in bralca pretresejo. Najpomembneje pa je, da izžarevajo brezmejno ljubezen. Nekdo lahko govori lepo, z izbranimi besedami in učeno, toda če njegove besede nimajo moči, če v njih ni duha, ne prodrejo do srca in ne pripomorejo k temu, da se začne v nas dogajati notranja preobrazba, so brez vrednosti.

Beti Hlebec, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...