Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ko možgani bluzijo

Odveza vsem, ki ste depresivni in tesnobni
Anders Hansen
Ko možgani bluzijo
27,99 € 27,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,84 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-6825-6

Založnik o knjigi

Naši možgani zmorejo nešteto neverjetnih stvari. Zakaj ne morejo poskrbeti za to, da bi bili ves čas srečni in dobre volje? Odgovor na to vprašanje se skriva v naši evoluciji, v preteklost pa nas popelje priznani švedski psihiater, ki je svoje življenje posvetil temu, da razreši vse skrivnosti naših možganov.

Zakaj se počutimo tako slabo, ko pa imamo tako super možgane?

Naši možgani lahko hranijo informacije, ki ustrezajo 11.000 knjižnicam, polnim knjig, kolikor jih lahko dejansko shrani naš spomin. Kljub temu lahko v delčku sekunde poiščejo najpomembnejše informacije, tudi če so od njihovega shranjevanja minila že desetletja, in jih povežejo s tem, kar doživljamo v tem trenutku. Če torej naši možgani zmorejo vse to, zakaj potem ne zmorejo opraviti preproste naloge, kot je poskrbeti za to, da se bomo ves čas odlično počutili? Avtor v tej knjigi predstavlja biološki pogled na naše duševno in telesno zdravje, pojasnjuje naše čustveno življenje in dobro počutje z nevrološkega vidika in raziskuje, zakaj možgani delujejo tako, kot delujejo.

Velika previdnost nam je omogočala preživetje

Zlahka verjamemo, da je z nami nekaj narobe, ko se počutimo duševno bolne, vendar sta tesnoba in depresija naravni stanji in ostanka iz davnih časov, ko nam je pretila realna nevarnost, da bomo umrli zaradi lakote in okužb. Nismo narejeni za to, da bi bili ves čas zadovoljni in srečni – če bi bilo tako, naši predniki ne bi preživeli prav dolgo. Ravno tisti, ki se niso sprostili in so bili vedno na preži, so preživeli, saj so prej opazili sabljastega tigra, ki se smuka za grmovjem, ali naredili večji krog mimo bodičastega grma ter tako preprečili prasko, ki bi se lahko razvila v infekcijo.

Je 18.000 korakov na dan res rešitev?

Anders Hansen nam pokaže, kako deluje naš um, in vliva upanje, da se v današnji stresni in digitalno povezani družbi res lahko počutimo dobro. Predstavi nam temelje dobrega počutja in razloži, da smo bili ustvarjeni za več gibanja in tesnejše socialne vezi. V svoji biti smo še vedno zelo enostavni nabiralci, ki bi morali vsak dan narediti 18.000 korakov, živeti v skupnosti, ki nas podpira, in morda tudi nehati nenehno loviti srečo.

O avtorju:

Anders Hansen je švedski psihiater, predavatelj in avtor knjig, s katerimi poskuša razvozlati vse skrivnosti možganov. Do danes je prodal čez 2 milijona izvodov svojih knjig, ki so prevedene v več kot 20 jezikov.

Recenzija Bukla

Švedski psihiater, ki preučuje evolucijsko biologijo, nam že uvodoma odgovori na vprašanje, zakaj se počutimo tako slabo, ko pa nam gre tako dobro: »Pozabili smo, da smo biološka bitja. Pozabili smo, kaj nas osrečuje.« Nato pa v knjigi to tudi pojasni, utemelji in razloži, zakaj se danes, »ko imamo vse«, srečujemo s tesnobo in depresijo. Mož­gani so organ, ki ima pomembno nalogo: preživetje; in to je glavno sporočilo knjige, podprte s strokovnimi in znanstvenimi spoznanji, ki so na koncu tudi citirani. Ni lažno upanje, da bo vse v redu, temveč nam čtivo s pomočjo biologije omogoča spoznati, da z nami ni nič narobe. Anksioznost in depresija sta namreč pogosto naša obrambna mehanizma, del normalnosti in ne bolezni. V svetu, kjer premalo spimo, jemo predelano hrano, se ves čas soočamo s preveč stresa, mnogo preveč sedimo, se premalo gibamo in smo konstantno izpostavljeni imaginarnim primerjavam na družbenih omrežjih, ki nas vodijo stran od samozavesti in prepričanosti vase v osebno nezadostnost, ni nič nenavadnega, da se počutimo slabo. Hansen ponudi nekaj nasvetov (telesna dejavnost, pravi prijatelji), vendar v večini ne moralizira, kaj moramo storiti, temveč nam le razloži, zakaj je tako, kot je. Kar je dejansko čisto dovolj, saj je spoznanje, vedenje in razumevanje vse kar potrebujemo.

Ajda Vodlan, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...