Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pri miru sedeti nas úči!

Kako je skeptik iskal ozdravljenje in oživljenje
Tim Parks
Prelistaj
Pri miru sedeti nas úči! -10%
26,01 € 28,90 € Prihrani 2,89 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6803-67-0
Naslov izvirnika Teach Us To Sit Still
Podnaslov izvirnika A Sceptic's Search for Health and Healing
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Branko Gradišnik
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
367 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Pri miru sedeti nas úči je delo, ki je izredno izvirno že po svoji hibridnosti: gre za križanec med bildungs-romanom, literarnozgodovinskim esejem, osebno memoaristiko, športnim poročilom, humoristično observacijsko farso, medicinsko anamnezo, umetnostnozgodovinsko študijo, psihoanalitično razpravo, pisateljskim priročnikom, traduističnim esejem, likovno raziskavo in meditacijskim učbenikom. Junak v knjigi razpleta in zapleta različne niti svojega življenja, dokler nazadnje ne najde z njim sprave – obenem pa se tudi znebi vseh bolezenskih simptomov, ki jih je, kot kaže, narekovala tesnoba ob izvajanju življenjskih programov, kakršne predpisuje uspešnežu zahodna civilizacija (v obliki očetovega superega itn.).

David Lodge je o knjigi napisal: »Boleče iskrena, do obisti živa, temno komična samopreiskava povezav med pisanjem, osebnostjo in zdravjem. Začel sem jo – in je nisem hotel odložiti vse do konca.« Gre za srečevanje vzhodne in zahodne misli, načela delovanja z načelom bitja, in sicer na ravni, ki jo imenitno opredeljuje komentar žene ajurvedskega zdravnika: »Psihosomatičen izreče le človek, ki se mu zdi, da sta duh in telo kakorkoli ločena.« Parks prebija okvire običajne literarne in civilizacijske logike z delom, ki utegne prinesti kompromisno, a realno olajšanje slovenskemu »psihosomatičnemu« sleherniku – če si bo le vzel čas za branje te nenavadne in nenavadno odmevne knjige.

TIM PARKS je romanopisec, esejist in prevajalec. Rojen je bil leta 1954 v Manchestru, študiral je na Cambridgeu in Harvardu; leta 1981 se je preselil v Milano, kjer deluje kot profesor prevajalstva na univerzi IULM v Milanu. Ima ženo in tri otroke. Napisal je 14 romanov (Europa, Destiny, Cleaver, Dreams of Rivers and Seas itn.), dvakrat je bil nominiran za Bookerjevo nagrado (za deli Europa in Judge Savage). Poleg literarnih del se je v 1990. letih začel ukvarjati s »dejstveno literaturo«: napisal je denimo Italian Neighbours in An Italian Education, ki predstavljata dve zelo osebni antropološki poročili o življenju v severni Italiji, Translating Style, ki je kot analiza italijanskih prevodov angleških modernistov prava strokovna klasika, v knjigi A Season With Verona pa sledi navijaški sezoni (veronskega) nogometnega kluba itn.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...