Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mesto upanja Petra Opeke

Pierre Lunel
Mesto upanja Petra Opeke

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-433-1
Naslov izvirnika La cité d'espérance du Père Pedro
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Rijasolo
Prevod Drago Karl Ocvirk
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
26 x 19 cm
740 g
188 strani
Tip knjige
fotografska monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > sociologija
religija > krščanstvo
umetnost > fotografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Peter Opeka CM na Madagaskarju že več kot štirideset let dela z najrevnejšimi. Z njimi je leta 1989 ustanovil združenje AKAMASOA – DOBRI PRIJATELJI. Iz odlagališča odpadkov je zraslo mesto upanja, v katerem več kot 25.000 ljudi živi skupaj kakor bratje in sestre. To ljudstvo ima glasove in obraze. Pierre Lunel, ki že več let zvesto spremlja in popisuje delovanje Petra Opeke, se je srečal s tamkajšnjimi ženskami in moškimi. S svojim spoštovanjem si je pridobil njihovo zaupanje in prisluhnil je njihovim zgodbam. Te so pogosto neprijetne; v njih se prepletajo trpljenje, veselje, rane, uspehi, padci in vstajenja.

Neny, Jacqueline, Ratrata, Felana, gospodična Bao, Zô, Suzanne in drugi so izkusili skrajno revščino: zaradi zaplate zemlje, ki jim ni več nudila preživetja; ciklona, ki jim je odpihnil dom; nasilnega in zapitega moža, ki je zapustil ženo in otroke … V Akamasoi so z delom v kamnolomu, v šolski menzi, kot zidarji, vodje varnosti … ponovno odkrili svoje dostojanstvo. Njihovim otrokom so se obetali prestopništvo, mamila in prostitucija. Vendar so se tej usodnosti uprli. Danes so zdravniki, vzgojiteljice, inženirji, profesorice, socialni delavci. Pokončni ljudje!

V knjigi zbrana pričevanja razodevajo notranjo moč, s katero ljudje premagujejo trpljenje, bedo in nesrečo.

O avtorjih

Pierre Lunel (1947) je bil visoki uradnik več francoskih ministrstev, hkrati pa je ustvarjal tudi kot pisatelj. Dejaven je na področju humanitarnih dejavnosti, tesno je bil povezan z abbéjem Pierrom in s sestro Emmanuelle. Pri Celjski Mohorjevi je to za knjigama Pustolovščina Pedra Opeke (2013) in Akamasoa – otroške sanje (2016) že njegova tretja knjiga o delovanju misijonarja Petra Opeke in čudežu, imenovanem Akamasoa.

Rijasolo (1973) se je s fotografijo začel ukvarjati leta 2000. Na Madagaskarju deluje kot fotoreporter in dopisnik Francoske tiskovne agencije, objavlja pa tudi v tamkajšnjih dnevnikih in mednarodnih revijah. S Pierrom Lunelom je sodeloval tudi pri pripravi knjige Akamasoa – otroške sanje (2016). Živi in dela v Antananarivu.

Recenzija Bukla

Na daljnem Madagaskarju, na tistem koncu sveta, kjer se pogosto zdi, da so sreča, blaginja in mir povsem zaobšli tamkajšnje prebivalce, že več desetletij deluje misijonar Peter Opeka. S svojim ne­ustavljivim trudom, karizmatičnostjo in vero vrača ljudem upanje in dostojanstvo. Sredi ničesar, med kupi smeti in zaplatami opustošene zemlje, je s somišljeniki iz svojega združenja Akamasoa ustanovil Mesto upanja, kjer najdejo zatočišče, hrano in delo številni obupani domačini. Tamkajšnja beda je še toliko večja zaradi alkohola, v katerem iščejo uteho predvsem moški, in Peter Opeka jim s svojim združenjem pomaga omehčati trdoto tamkajšnje stvarnosti, ujete tudi v knjigi, ki je pred nami. Njen avtor, pisatelj, visoki francoski uradnik in humanitarni delavec Pierre Lunel, je v njej ob pomoči Petra Opeke in fotografa Rijasola odstrl pogled v življenje nekaterih domačinov, ki so nov smisel in življenjski zagon našli prav v Opekovem Mestu upanja. Njihove zgodbe so težke in marsikdaj tudi krute kot tamkajšnje življenje, pa vendar vse prežema skupni imenovalec: svetlo upanje, ki so se ga kljub hudim preizkušnjam navzeli od svojega velikega vzornika Petra Opeke. Knjiga z vso svojo bogato pa tudi pretresljivo vsebino in svojim izredno doživetim pripovednim jezikom prinaša jasno sporočilo o smislu (za)upanja in moči vere, ki posameznike in tudi širše, célo družbo, dviga iz bede in jim prinaša tako potrebno svetlobo.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...