Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Albert Sirk

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založništvo tržaškega tiska
Leto izdaje 2015
ISBN 978-88-7174-178-9
Leto izdaje izvirnika 2015
Fotografije Jaka Jeraša, ... [et al.]
Prevod Paola Lucchesi
Uredil Alina Carli

Tehnične lastnosti
mehka vezava
230 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > slikarstvo in kiparstvo
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

Pobuda za novo monografijo je prišla iz Osnovne šole Alberta Sirka v Križu, ki je ob 40. obletnici poimenovanja šole po slikarju pripravila delovni zvezek z naslovom Albert Sirk - slikar našega morja, z namenom, da bodoči kriški rodovi ne bi pozabili na slavnega rojaka.

Ta monografija o marinistu Albertu Sirku je sad večletnega raziskovanja njegovega dela, zasnovana pa je predvsem na fotografskem materialu, ki smo ga uspeli posneti ali pridobiti, ter na pregledu časopisja in ostale literature, predvsem pa na izčrpnem opisu njegovega življenja in dela, ki ga je iz prve roke podal umetnostni zgodovinar Fran Šijanec. Z njo poskušamo ponovno osvetliti to pomembno osebnost, ki je slovenski umetnosti dodal nov odtenek z okusom in vonjem po morju.
Sirk je pogosto spregledan v večjih pregledih slovenske umetnosti 20. stoletja, zato pa so toliko bolj dragocena pričevanja in kritike, ki so neposredno spremljale njegovo življensko in likovno pot.

Recenzija Bukla

Monografija predstavlja življenje in večino stvaritev širši slovenski javnosti premalo znanega slikarja, ilustratorja, risarja in pedagoga Alberta Sirka iz Križa pri Trstu. Njegov življenjepis v uvodnem delu, kot vsa besedila v slovenščini in italijanskem prevodu, ima dva dela. Oris Sirkovega življenja od rojstva leta 1887 do nemške okupacije, ki ga je 1941. doletela v Celju, je napisala Alina Carli (tudi urednica izdaje, pri čemer ji je pomagala Giulia Giorgi). Avtor drugega dela o obdobju 1941– 1947, od internacije prek izgnanstva v Srbiji do smrti, pa je Vid Lenard. Značilnosti in pomen v slovenski likovni umetnosti izjemne zapuščine Alberta Sirka je strokovno opredelil Milček Komelj. V eseju Legendarni slikar slovenskega morja je umetnika pomenljivo imenoval »ustvarjalni osamelec s skrajnega roba slovenske zemlje, od koder ga je zanašalo na širjave morja«. Osrednji del, Izbrana dela, zapolnjujejo reprodukcije in fotografije, grafikam, predvsem ilustracijam in karikaturam, pa je namenjeno posebno poglavje. Na koncu je zbrano raznovrstno dokumentarno gradivo.

Iztok Ilich, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...