Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Diafanije

Pogovori o likovni in literarni umetnosti
Jožef Muhovič, Vid Snoj
Diafanije
29,00 € 29,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7017-57-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urednik Matevž Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
620 g
290 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
književnost in jezikoslovje
umetnost
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je v marsičem nekaj posebnega ne le v slovenskem merilu. Prinaša šest pogovorov bodisi o literarnih delih, ki imajo svoje izhodišče v likovnih, bodisi o likovnih delih, ki svoj nastanek, nasprotno, dolgujejo literarnim delom. Pogovori vsakič tečejo o enem takšnem paru in se ravnajo po načelu diafanije. Grški glagol diaphaíno pomeni »naredim, da se kaj sveti, sije ali se prikazuje skozi«, se pravi: prikazujem skozi (kaj) ali prek (česa) in tako to odkrivam oziroma odgrinjam. Umetniško delo, pesem ali slika, ni samo verbalizacija ali vizualizacija danega v predlogi, ampak odkriva, kar v govorici njegove predloge ostaja skrito, in to razvija v svoji govorici. Dvojice, ki sta si jih izbrala sogovornika, so: Jan Vermeer in Thomas Tranströmer, Vincent van Gogh in Anne Sexton, Théodore Géricault in Julian Barnes, Paul Cézanne in Allen Ginsberg, Geneza in Andrej Rubljov, Pieter Bruegel starejši in Brane Senegačnik.

Jožef Muhovič (1954) je študiral slikarstvo, umetniško grafiko, likovno teorijo in filozofijo. Slikar, grafik, teoretik in profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V zadnjem času je izdal monumentalni Leksikon likovne teorije in knjigo Vidno in nevidno o formalni likovni analizi. Od leta 2017 je izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Vid Snoj (1965) je profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Med drugim je izdal knjigi Nova zaveza in slovenska literatura in Judovski sekstet  ter prevedel Hölderlinove pozne himne in Celanove zbrane pesmi.

Recenzija Bukla

Grška beseda diapháneia pomeni prosojnost, v pričujoči zelo posebni in izjemni knjigi pa dobi še dodaten pomen: prikazovanje prek prikazovanja. Življenje, ki prebiva v likovni umetnini, se lahko rodi in spregovori v literarni – in obratno. Npr. v srcu bralca poezija zadrhti v govorici slike, kip nagovori občudovalca v jeziku drame. Vid Snoj je univerzitetni profesor, pisatelj in prevajalec, Jožef Muhovič pa slikar, grafik, teoretik in profesor na akademiji, avtor Leksikona literarne teorije in izredni član SAZU. Dva izjemna poznavalca literarne in likovne umetnosti sta v svojih dialogih o šestih literarno-likovnih parih odkrivala izvor, bistvo, odtenke ali prikrite globine izbranih umetnin. Na način diafanij odgrinjata še neodkrito in kot z lečo ostrita perspektive, ki so nad običajno umetniško refleksijo. Dvojice, ki sta jih izbrala sogovornika, so: Jan Vermeer in Thomas Tranströmer, Vincent van Gogh in Anne Sexton, Théodore Géricault in Julian Barnes, Paul Cézanne in Allen Ginsberg, Geneza in Andrej Rubljov, Pieter Bruegel st. in Brane Senegačnik. Vrhunsko delo ne le v slovenskem merilu!

Sonja Juvan, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...