Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Naravoslovje 2

Antropologija in zoologija: knjigi 7 in 8
Plinij Starejši
Naravoslovje 2
37,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Historia scientiae
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-254-851-3
Prevod Matej Hriberšek
Komentar Matej Hriberšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
456 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

O knjigi

Druga knjiga Plinijevega Naravoslovja je nadaljevanje z prevoda prvega dela (2013; zanj je prevajalec leta 2015 dobil Jermanovo nagrado). Prinaša prevod in komentar k 7. in 8. knjigi. Sedmo knjigo, ki obravnava antropologijo, bi pravilneje naslovili »nauk o človeku«. Plinij v njej obravnava človeka z najrazličnejših vidikov: posebnosti, biološke značilnosti, spočetje, rojstvo, razvoj, bolezni, delovanje in smrt, umske sposobnosti, posebej pa predstavi najpomembnejše dosežke in iznajdbe človeštva ter posameznike, ki so se s najbolj odlikovali. Osma knjiga je ena od treh najpomembnejših knjig celotnega Naravoslovja in uvodna knjiga v tretji vsebinski sklop dela: v zoologijo. V njej Plinij predstavi kopenske živali, njihove lastnosti, posebnosti in njihov pomen za človeško družbo; njegovi opisi so zaznamovali pogled na živalstvo za stoletja, močno pa so vplivali tudi na znanost in umetnost tako srednjega kot tudi novega veka. Tudi ta knjiga je dopolnjena z obsežnim komentarjem, ki prinaša potrebna pojasnila k prevodu in razlage ter znanstveni in strokovni aparat, ki je potreben za razumevanje besedila.

Recenzija Bukla

Po prevodu in komentarjih 1. dela Naravoslovja (Kozmologija in geografija, knjige 1– 6) Plinija Starejšega smo v slovenščini dobili še njegovo manj obsežno, a za zgodovino znanosti prav tako pomembno nadaljevanje. Obe knjigi je pripravil klasični filolog Matej Hriberšek, izšli pa sta v zbirki Historia scientiae, v kateri so bili med drugimi že objavljeni spisi Aristotela, Galileja, Kopernika, Darwina in drugih utemeljiteljev znanstvene misli Zahoda. Novo knjižno enoto sestavljata prevoda 7. in 8. knjige Naravoslovja, ki ju dopolnjujejo in razlagajo prevajalčevi od izvirnega besedila trikrat obsežnejši komentarji, navedbe virov in uvodna beseda. Antropologija pri Pliniju je, drugače kot v današnjem pomenu, nauk o človeku v najširšem pomenu besede, 8. knjiga, ki govori o kopenskih živalih, pa je obenem prva od štirih, ki jih je Plinij v svoji orjaški enciklopediji antičnega sveta namenil živalstvu.

Iztok Ilich, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...