Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Od Majniške deklaracije do habsburške detronizacije

Slovenska politika v času zadnjega habsburškega vladarja Karla
Od Majniške deklaracije do habsburške detronizacije

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-245-0
Spremna beseda Franc Rode
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
700 g
339 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

O knjigi

Slovenci v spopadu dveh kron

Knjiga je izredno dragocen prispevek za razumevanje prelomnih časov slovenske zgodovine ob koncu prve svetovne vojne in razpadu habsburške monarhije, pa tudi za (ponesrečeno) priključitev Slovencev v novonastalo državo, Kraljevino SHS oz. Jugoslavijo.

Doba cesarja Karla je bila res kratka, a zelo dinamična, kar je razvidno tudi iz razvoja slovenske politike v omenjenem obdobju. Tudi zato je bila slednja zanimiva za številne zgodovinarje, čeprav je bila oseba cesarja v dosedanjih študijah predstavljena zgolj v osnovnih potezah.
Dr. Andrej Rahten v knjigi predstavi, kako se je ob koncu prve svetovne vojne slovenska politika znašla v spopadu dveh kron – avstrijske cesarske in srbske kraljeve.


O avtorju
Red. prof. dr. Andrej Rahten se je rodil 4. marca 1973 v Celju. Po končani celjski gimnaziji se je leta 1991 vpisal na študij zgodovine na Univerzi v Ljubljani. V študijskem letu 1994/1995 je kot štipendist ustanove Österreichischer Akademischer Austauschdienst študiral na Univerzi v Celovcu. V okviru podiplomskega študija je več mesecev raziskoval v dunajskih arhivih, kot štipendist Deutscher Akademischer Austauschdienst pa tudi na Jugovzhodnem inštitutu v Münchnu.
Leta 1998 je na Univerzi v Ljubljani napisal magistrsko nalogo Federalistični koncepti v politiki habsburške monarhije na Balkanu 1908– 1918. Od leta 1999 je deloval na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), leta 2000 pa na Univerzi v Ljubljani obranil doktorsko disertacijo z naslovom Dr. Janko Brejc (1869– 1934). Politična biografija. Za disertacijo je bil nagrajen z Zlatim znakom ZRC SAZU. Leta 2001 se je zaposlil na ministrstvu za zunanje zadeve. V letih 2004– 2008 je bil svetovalec za zunanjo politiko v kabinetu predsednika vlade, nato pa se je vrnil v akademski svet. Diplomatsko pot je nadaljeval leta 2013, ko je nastopil mesto veleposlanika Republike Slovenije na Dunaju.

Leta 2013 je bil imenovan za znanstvenega svetnika na ZRC SAZU, leta 2014 je isti naziv pridobil na Znanstvenoraziskovalnem središču Univerze na Primorskem, leta 2015 pa je bil izvoljen za rednega profesorja Univerze v Mariboru. Je nosilec Zlatega častnega znaka za zasluge za Republiko Avstrijo.

Recenzija Bukla

Dr. Andrej Rahten, zgodovinar, zadnja tri leta pa slovenski veleposlanik na Dunaju, je že leta 1998 magistriral s tematiko habsburške monarhije na Balkanu 1908– 1918. Tudi nova knjiga govori o zadnjem habsburškem obdobju oz. o politiki in diplomaciji poslednjega habsburškega vladarja Karla, ki je umrl leta 1922, star štiriintrideset let. Natančne faktografske in kronološke obravnave se avtor loti skozi prizmo razvoja slovenske politike, ki je v kritičnem obdob ju med prvo svetovno vojno in takoj po njej pri odločanju med avstrijskim cesarstvom in srbsko kraljevino končno izbrala in se vključila v Državo SHS.
V predgovoru, ki ga zapiše kardinal Franc Rode, spoznamo tudi razloge za beatifikacijo Karla Habsburškega leta 2004. Bil je namreč zavzet nasprotnik vojne, nenehno med vojaki, odklanjal je uporabo bojnih plinov, na soški fronti se je zjokal, sicer pa je bil eden najbolj vernih Habsburžanov, ki je redno molil in je slovel po iskreni pobožnosti. Dr. Rode mu pripisuje veliko vlogo pri tem, da je »slovenski narod ostal zvest katoliški Cerkvi«.

Žiga Valetič, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...