Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Stalin in Hitler

Pakt proti Evropi: prevodi izvirnih dokumentov
Johann Wolfgang Brügel, ... [et al.]
Stalin in Hitler
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-466-9
Naslov izvirnika Stalin und Hitler
Podnaslov izvirnika Pakt gegen Europa
Prevod Franci Kindlhofer
Urejanje Eva Senčar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15,5 cm
440 g
320 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
zgodovina
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pričujoča zbirka državnih in partijskih dokumentov je vpogled v skoraj neverjetno razsežnost podpore, ki je je bil Hitler deležen s strani sovjetske politike in vseh svetovnih komunističnih partij v začetnem obdobju priprav na vojno. Mnogi dokumenti, ki ponazarjajo dvoumno komunistično politiko od avgusta 1939 do 22. junija 1941, so veljali za izgubljene. V tej knjigi je tudi prvič omenjen sporazum med nemškimi obrambnimi silami Wehrmacht in rusko Rdečo armado, ki se obvezuje uničiti dele poljske vojske. Objava teh dokumentov je pomemben prispevek k razumevanju razvoja nacionalnih politik povojne Evrope, slovenski prevod pa je prevajalec in poznavalec vojne in povojne zgodovine Franci Kindlhofer dopolnil z nekaterimi zapisi drugih avtorjev, ki dogajanje še dodatno osvetljujejo.

Recenzija Bukla

Ne glede na to, da je od konca druge svetovne vojne minilo že skoraj tri četrt stoletja, z nje še zdaleč niso odstrte vse tančice. Nekaj novega konteksta v predvojnem odnosu med Sovjetsko zvezo in Nemčijo prinaša pričujoča knjiga, v kateri najdete prepise korespondence med tema dvema silama v letih pred začetkom druge svetovne vojne vse dotlej, dokler ni Nemčija 22. junija 1941 ob štirih zjutraj Sovjetski zvezi vročila vojno napoved. Vse do takrat, praktično skoraj do zadnjega dneva pred vojno napovedjo, so v Sovjetski zvezi – tako kažejo dokumenti – bolj ali manj verjeli, da bo pakt z Nemčijo zdržal in bodo skupaj z Nemci – tako je govoril Stalin – dobesedno nepremagljivi. Knjiga nazorno pokaže, kako so bili Sovjeti z Nemci v tesni povezavi in prijateljstvu, ta »zviti pristop«, tako se je pač zdelo Stalinu, pri katerem so Sovjeti s surovinami in žitom izdatno podpirali nemško invazijo v Evropi, pa se je nazadnje obrnil proti njim in nadaljnji potek vojne spremenil v neizmerno krvavo kalvarijo tudi na sovjetskih tleh.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...