Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Četrti rajh

Kako si je Nemčija podredila Evropo
Vittorio Feltri, Gennaro Sanguliano
Četrti rajh

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Ciceron
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6627-59-7
Prevod Tone Hočevar
Urejanje Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
300 g
173 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zaupna pisma predsednikom vlad, tajni telefonski klici najvišjim predstavnikom evrskih držav, nešteto oblik pritiska na partnerje, z metodami, ki daleč presegajo elementarna pravila demokracije in mednarodne diplomacije. Italijanska novinarja, oba vplivna urednika v medijih, ki sodijo v širši prostor Berlusconijevega medijsko političnega imperija, sledita vlogi, ki jo je (ali pa naj bi jo) Nemčija odigrala pri slabitvi industrijske in trgovske moči Italije, nekoč zelo pomembne tekmice Nemčije na evropskih in globalnih trgih.
Toda Feltri in Sanguliano pri tem sledita širši sliki: delitvi Evrope na revni in propadajoči jug ter bogati in rastoči sever; ugotavljata prevlado Nemčije v bruseljskih koridorjih; analizirata nenavadna dogajanja na trgih državnih obveznic najbolj ogroženih evrskih držav, včasih naravnost zarotniške špekulacije z vidnimi prstnimi odtisi uradnega Berlina; prepire in razhajanja v vrhu Evropske centralne banke glede reševanja dolžniške krize – ter prihajata do sklepa, ki se morda sliši pretiran, politično nekorekten, za koga tudi žaljiv, toda vedno bolj prisoten v vsej Uniji. Četrti rajh, uresničitev tisočletnih nemških sanj, tisto, česar Nemčija ni dosegla z vojaškim orožjem v dveh vojnah, uresničuje v času miru z gospodarskim in finančnim orožjem. Članice Evropske unije lahko samo nemočno sprejemajo diktat Nemčije, ki včasih prihaja neposredno iz Berlina, včasih posredno iz bruseljskih uradov, kjer pravila igre prav tako določa Berlin. Stare, nekoč cvetoče evropske demokracije iz dneva v dan izgubljajo del nacionalne suverenosti, ideja nacionalne države je zasmehovana, pod masko brezosebne, apolitične in neideološke vladavine »ekspertov« se utrjuje prevlada barve, vonja in okusa po že znanem. Četrti rajh, pravita avtorja, ne pomeni nujno grožnje z novo evropsko vojno, vsekakor pa pomeni obujanje hegemonističnih teženj Nemčije.

Recenzija Bukla

Ostra in provokativna knjiga, lanska prodajna uspešnica v Italiji, ki sta jo napisala urednik in novinar, ima osnovno tezo, da je Nemčija, za razliko od večine preostalih držav Evropske unije, vključno z Italijo, v času gospodarske krize z vrsto ekonomskopolitičnih ukrepov in pritiskov močno okrepila svoj položaj, z njim pa – zdaj na gospodarski in nevojni način – tokrat uspešno uresničuje velikonemške rajhovske sanje in ideje, ki so poprej v toku nemške zgodovine že nekajkrat spodletele. V tem kontekstu interpretirata tudi vlogo evra kot temelja za vzpostavitev nemške prevlade v Evropi in ključnega elementa, ki ga želijo Nemci ohraniti v obstoječi obliki, saj jim še naprej zagotavlja status države, ki ima nizko ceno kapitala (skoraj nične obresti njihovih državnih obveznic) in lahko svoje gospodarstvo ter vpliv še vedno gradi na neprekosljivem izvozu. Pomenljivo.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...