Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ustava za svobodo

Friedrich A. Hayek
Ustava za svobodo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Nova revija
Zbirka Izzivi svobode
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-924-634-4
Naslov izvirnika The Constitution of Liberty
Leto izdaje izvirnika 1978
Prevod Matej Steinbacher, Mitja Steinbacher
Spremna beseda Bernard Brščič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
935 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Friedrich August von Hayek se je rodil 8. maja 1899 v ugledni meščanski družini na Dunaju. Leta 1921 je na dunajski univerzi doktoriral iz prava, leta 1923 pa iz ekonomije. Leta 1974 je Hayek za svoje raziskovalno delo na področju teorije denarja in gospodarskih ciklusov ter za raziskovanje prepletenosti ekonomskih, družbenih in institucionalnih pojavov prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Umrl je 23. marca1992 v Freiburgu v Nemčiji.

Friedrich August von Hayek je tisti mislec, ki je v 20. stoletju največ prispeval k oživitvi klasičnega liberalizma. Ustava za svobodo predstavlja Hayekovo ra¬zumevanje ideala svobode, ki je povzročila razcvet zahodne civilizacije. Ta se je v 20. stoletju z opustitvijo tradicije klasičnega liberalizma in s prevzemanjem elementov socializma znašla v krizi. Ustava za svobodo je Hayekov veliki pro¬jekt politične filozofije, v katerem skuša ponovno oblikovati načela in vrednote svobodne družbe. Te so svoboda, človekovo dostojanstvo, vladavina prava, tržno gospodarstvo in liberalno-demokratična ureditev.

Recenzija Bukla

Hayeka (1899–1992), klasičnega liberalnega ekonomista, nobelovca, zagovornika čim manjšega vmešavanja države v gospodarstvo, v slovenščini že kar dobro poznamo po knjigah Pot v hlapčevstvo in Usodna domišljavost, v katerih je med drugim opredelil razloge za neperspektivnost in neuspeh socializma. Ustavo za svobodo, ki je izšla leta 1960, imajo mnogi za njegovo najpomembnejše delo, v njej pa Hayek podrobno opredeli parametre svobode, ki naj bi po njegovem omogočali nemoteno gospodarsko delovanje in rast. V prvem delu knjige, ki jo je razumeti kot nekakšen odziv na socializem, se Hayek posveti svobodi kot vrednoti ter odgovornosti v vseh ozirih, v nadaljevanju jo analizira skozi zakonodajo, ki jo uravnava, v tretjem delu pa jo povezuje s socialno državo kot nekakšnim nasledkom oziroma posledico socializma (znotraj tega pa opredeljuje vidike delavskih sindikatov in zaposlenosti, socialne varnosti, davkov, gospodarskega planiranja itn.). Ustava za svobodo je pomemben prispevek k prevodom del iz ekonomske zgodovine, ki je izšel kot četrta knjiga v zbirki Izzivi svobode, v kateri so pred tem izšle že: zbornik Doba ekonomistov, Ekonomija svobode in Zakon, ki vse zagovarjajo ekonomijo svobodnega trga.

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...