Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Lupinarji

Oreh, leska, kostanj, mandelj
Anita Solar
Lupinarji
23,00 € 23,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Kmečki glas
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-203-534-1
Fotografije Anita Solar, ... [et al.]
Risbe Zvonka Kelc, Nuša Solar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
750 g
256 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
naravoslovje > biologija
naravoslovje > ekologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pred nami je dopolnjena izdaja obsežne knjige o lupinarjih. V priročniku je strnjeno znanje o pridelavi lupinarjev, vse od zasaditve do spravila in sušenja. Nova izdaja je bogatejša za načine pridelave lupinastega sadja, dodani so strnjeni programi varstva, posodobljen izbor sort in sredstva za varstvo lupinarjev.

V priročniku najdemo nasvete od izbire sadik pa vse do spravila plodov: botanična razvrstitev lupinarjev, ekološke zahteve, morfološka zgradba ter rast in razvoj. Pravilna izbira lokacije, priprava zemljišča in sadik so zraven gnojenja, rezi, namakanja in varstva, ključne za dober pridelek. Da bo zagotovljena kakovost pridelka v nasadu ali na vrtu, moramo poskrbeti tudi za pravočasno spravilo in učinkovito sušenje ter ustrezno skladiščenje plodov.

Opisane lupinarje: oreh, leska, kostanj in mandelj, gojimo predvsem zaradi užitnih jedrc kjer prevladujejo maščobe, pri kostanju pa ogljikovi hidrati, spadajo med energijsko najbogatejša živila.

Recenzija Bukla

Oreh, leska, kostanj in mandelj spadajo med lupinarje ali lupinasto sadje, ki mu pogovorno rečemo tudi oreški. Od drugih vrst sadja se razlikujejo po tem, da imajo navzven olesenelo luščino, navznoter pa užitno slastno jedrce. Dokler so plodovi še na drevesu, jih obdaja zeleni ovoj, ki je pri orehu in mandlju debel in omesenel, pri lešniku kot tanka na robu nacefrana srajčka, pri kostanju pa bodičasta ježica. Njihova jedrca vsebujejo veliko kakovostnih maščob, vlaknine, različne minerale in vitamine ter so energijsko zelo bogata, zato jih pogosto gojimo tako doma kot po svetu. Avtorica knjige, raziskovalka na biotehniški fakulteti, nas tako popelje od osnovnih ekoloških in morfoloških značilnosti lupinarjev, preko postavitev različnih nasadov, izbire lokacije, priprave sadik, do različnih gojitvenih oblik, ustrezne priprave tal in varstva pred škodljivci do uspešnega spravila in predelave pridelkov. Grafično in slikovno zelo bogat vodnik je več kot primeren za vse, ki razmišljajo, da bi končno posadili svoj oreh, lesko, kostanj, mandlje ali pa kar cel nasad.

Renate Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...