Perutnina
Založba | Kmečki glas |
Leto izdaje | 2020 |
ISBN | 978-961-203-484-9 |
Urejanje | Savina Dreu |
mehka vezava
23,5 x 17 cm
680 g
256 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
kulinarika, dom in vrt > domače živali
Založnik o knjigi
V knjigi so predstavljeni različni načini reje kokoši, pur, gosi, rac in prepelic. Uvodna poglavja so osredotočena na izbiro ustrezne pasme oziroma križanca ter ureditev in opremo hlevov za rejo posameznih vrst perutnine, osrednji del knjige pa je namenjen opisu tehnologij rej od valjenja, preko vzreje, reje za nesnost ter pitanja za meso do kakovosti mesa in jajc. Veliko pozornosti so avtorji namenili tudi prehrani, ki ima velik pomen pri kakovostni reji. Poleg tega so opisane še virusne bolezni, bakterijska obolenja, zajedavci in druga pogostejša obolenja perutnine ter na koncu še ekonomski vidiki prireje.
Recenzija Bukla
Priročnik, ki ga sestavljajo prispevki petih priznanih slovenskih strokovnjakov na področju reje kokoši, pur, gosi, rac in prepelic, je namenjen rejcem, ki udomačene vrste ptic gojijo za gospodarske ali ljubiteljske namene. Pokriva vse vidike reje: izbiro primerne pasme, pripravo hleva in opreme, valjenje, vzrejo, rejo nesnic in plemenske perutnine, kakovost jajc, pitanje perutnine in kakovost mesa, prehrano različnih vrst perutnine in njihove bolezni, ter pretres ekonomskih vidikov reje v manjših rejah. Razumljivo in pregledno predstavljena strokovna vsebina, obogatena z najnovejšimi spoznanji, nudi uporabno znanje za velike in male rejce, za perutninske zadruge in za samooskrbne gojitelje pa tudi za dijake in študente kmetijskih šol ter fakultet. Celoto preveva sodoben, human odnos do rejnih živali, kvalitete njihovega življenja, s poudarkom na ekološkem vidiku pridelave hrane.
Maja Črepinšek, Bukla 153
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.