Reja ovc in koz
Marjeta ŽenkoZaložba | Kmečki glas |
Leto izdaje | 2018 |
ISBN | 978-961-203-499-3 |
Leto izdaje izvirnika | 2018 |
Fotografije | Marjeta Ženko, ... [et al.] |
Urejanje | Savina Dreu |
mehka vezava
23,5 x 17 cm
380 g
130 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
kulinarika, dom in vrt > domače živali
Založnik o knjigi
Avtorica je priznana strokovnjakinja, poklicno svetuje in pomaga rejcem drobnice na terenu. V novem priročniku je strnjeno in praktično opisala rejo ovc in koz pri nas.
Poglavja v knjigi:
Zakaj reja drobnice
Osnovne fiziološke značilnosti ovc in koz
Obnašanje ovc in koz
Izbira pasme ovc
Izbira pasme koz
Nakup in obnova plemenske črede
Ureditev pašnika
Pridelava krme za zimo
Posebnosti v prehrani drobnice
Prehrana mesnih ovc
Prehrana mesnih koz
Prehrana mlečnih ovc
Prehrana mlečnih koz
Opravila pri ovcah in kozah
Ureditev hleva za drobnico
Vodenje evidence za drobnico
Proizvodi drobnice
Prepoznavanje bolezni pri drobnici
Združenja in izobraževanje rejcev drobnice
Recenzija Bukla
Reja drobnice ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Naši predniki so redili ovce zaradi volne, mesa in mleka, koza pa je bila »krava siromakov«, saj so jih lahko redili tudi tisti, ki niso imeli svoje zemlje. Po drugi svetovni vojni se je reja drobnice na naših tleh zmanjšala, predvsem na račun organiziranega odkupa mleka krav, reja ovc in koz pa se je ponovno povečala v zadnjih tridesetih letih, ko sta mleko in meso drobnice iz majhnih kmetij zaradi sonaravnega ali ekološkega kmetovanja vedno bolj cenjena. Poleg osnovnih fizioloških značilnosti živali, lepo opisanih pasem in plemenskih čred so v preglednem priročniku predstavljeni tudi načini posebnosti krme in prehrane, pa tudi posebnosti pri ekološki reji drobnice in različna nujna opravila, o katerih se je dobro poučiti, preden se lotimo reje.
Beti Hlebec, Bukla 149
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.