Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Prehrana čebel

Maja Ivana Smodiš Škerl
Prehrana čebel
17,00 € 17,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,51 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Kmečki glas
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-203-505-1
Fotografije Maja Ivana Smodiš Škerl, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
430 g
146 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
kulinarika, dom in vrt > domače živali
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtorica je uspešnici Čebelarjenje za vsakogar, v kateri nastopa kot soavtorica, dodala še novo knjigo, namenjeno vsem prizadevnim čebelarjem.

Čebelarjenje zahteva veliko učenja, izobraževanja in prenosa dobrih praks. Prehrani čebel je treba nameniti prav toliko skrbi kot prehrani domačih živali na kmetiji, zato mora čebelar dobro poznati čebeljo hrano. Cvetni prah cvetnic je glavni vir beljakovin, maščob, aminokislin in maščobnih kislin ter makrohranil (vitamini, minerali …) V medičini in mani so na voljo sladkorji in mikrohranila. Nič manj pomembna ni tudi voda, ki ustvarja ugodno okolje za vse presnovne in fiziološke procese. Poleg tega vsebuje tudi nekaj mikrohranil in mineralnih snovi.

Pomanjkanje hrane v kombinaciji z različnimi dejavniki stresa (pesticidi, monokulture, prenaseljenost, bolezni …) čebeljo družino potiskajo na rob preživetja. Čebelar mora dobro poznati pašne zmogljivosti v okolišu, kjer stoji čebelnjak. Pri zadostnem vnosu pestrih hranil bodo družine namreč vzredile dovolj zdravih čebel za prvo pašo in pozneje za prezimitev.

Poglavja v knjigi:
Postavitev čebelnjaka,
Makrohranila v prehrani čebel,
Mikrohranila v prehrani čebel,
Prebavni sistem čebele,
Pomanjkanje hrane,
Krmljenje čebeljih družin.

Recenzija Bukla

Pomen spoštovanja narave in vsega življenja v njej je zadnje čase spet bolj v ospredju. Eno tovrstnih prizadevanj, da procesi narave in njenih bitij ne gredo vnemar in so prav zato še toliko bolj spodbujani, je namenjeno tudi čebelarstvu. Ta panoga je na naših tleh zakoreninjena že dolgo časa in le kot čebelam pridnim posameznikom gre zahvala, da ne zamre niti v sodobnem svetu. A le tisti, ki se ukvarjajo s čebelarstvom, vedo, kako zahtevno delo je to in koliko znanja potrebuje čebelar, če želi ohraniti in razvijati svoje čebelje družine. To dejstvo je v svojem delu med drugim izpostavila tudi avtorica tega priročnika, ki strokovno, nazorno in tudi zelo razumljivo predstavlja številne zakonitosti dobrega čebelarjenja. Bralec bo v knjigi našel podrobne napotke o postavitvi čebelnjaka, dodobra se bo seznanil s pomenom kakovostne prehrane čebel, delovanjem njihovih organov in najprimernejšim hranjenjem, pri čemer avtorica priročnika razmišlja tudi o nadomestni hrani. Le site, ustrezno nahranjene in odžejane čebele bodo lahko čebelarja na koncu osrečile z izdelkom, ki je po vsem trudu, vloženem v skrb zanje, zares sladek kot med. Dragoceno in nadvse uporabno čtivo za vse čebelarje!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...