Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Permakultura na vrtu in v življenju

Moj slovenski permakulturni vrt
Bojca Januš
Permakultura na vrtu in v življenju
23,00 € 23,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-278-544-4

Tehnične lastnosti
mehka vezava
27 x 21,5 cm
460 g
140 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kako zasnovati permakulturni vrt, kako se izogniti najpogostejšim napakam, kako vrtnariti ob službi in majhnih otrocih, kako siomisliti vrtiček ali celo kompostnik v bloku sredi mesta, kakoposkrbeti za kakovostno in poceni ozimnico, kako pozimi do zelene vitaminske žetve kar na okenski polici … Knjiga ponuja preizkušene in učinkovite odgovore na vsa ta in mnoga druga vprašanja. Hkrati pa nas uči vrtnariti z naravo in ne proti njej, namesto ovir iskati oporo, v svojem domu ustvarjati mir in harmonijo, namesto negotovosti okrog sebe videti obilje in nove priložnosti … Ker permakultura ni le način vrtnarjenja, ampak predvsem način življenja.

Prva knjiga iz zbirke Moj slovenski permakulturni vrt predstavlja permakulturne osnove. Zmes vsega po malem novincem ponuja okus, kaj permakultura sploh je. Celo vrsto novih pogledov, idej ter nasvetov za vrt in dom pa bodo v njej našli tudi preizkušeni vrtnarji. Nasveti in priporočila temeljijo na dolgoletnih izkušnjah in preverjenih virih. Ker se narave ne da prelisičiti, lahko pa sprejmemo njeno ponujeno roko in začnemo »svet reševati« na domačem dvorišču, v svoji kuhinji.
V prvem delu knjiga odgovori na vprašanja, po katerih osnovnih načelih permakultura deluje in po katerih naravnih principih se zgleduje. Ob tem našteje tudi najpogostejše mite in zablode pri tovrstnem vrtnarjenju. Postreže z navodili, kako zasnovati permakulturni vrt, visoko gredo ali zgolj balkonsko zasaditev. Posebna pozornost je namenjena mladim mamam, ki bi si rade uredile svoj vrt, a morajo v prvi vrsti usklajevati službo in skrb za družino. Permakulturni vrt ponuja veliko izzivov in veselja tudi za otroke, če jih le znamo pritegniti. Permakultura bolj kot kateri koli pristop podpira tudi urbano vrtnarjenje. V mestu je tako mogoče pridelati med, na balkonih rastejo zelenjava in zelišča, z nekaj znanja in spretnosti pa je celo v strnjenih naseljih in na balkonih stanovanjskih blokov mogoče nemoteče pridelati domač kompost. Pozimi si lahko vitaminsko obilje kalčkov in mikrozelenjave pripravimo kar na okenski polici. Permakultura je tudi eden izmed najboljših načinov, kako priti do zdrave in vitke postave. Knjiga ponuja sedemdnevno zasnovo hujšanja in nakaže pot za dolgoročno ohranjanje želene teže.

V zadnjem delu izvemo, kaj pomeni permakultura v načinu bivanja in urejenosti našega doma. Pri tem črpa iz japonske filozofije spoštovanja preteklosti in zgodovine uporabljenih predmetov. Opozori na ustvarjalne možnosti recikliranja in obnavljanja starega pohištva. Permakultura kot način življenja najde vzornike na najbolj nenavadnih mestih zgodovine. Tako nas avtorica na koncu povabi, naj gledamo tja in v tisto, kar je lepo. Ker je dojemanje našega sveta in doživljanje vsakdanjega zadovoljstva v največji meri odvisno od nas samih.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...