Jedi z rižem
Mojca KomanZaložba | Kmečki glas |
Leto izdaje | 2018 |
ISBN | 978-961-203-494-8 |
Leto izdaje izvirnika | 2018 |
Fotografije | Krištof Koman |
trda vezava
23,5 x 17,5 cm
590 g
159 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
Bi poskusili rižoto s temnim pivom in kranjsko klobaso, se posladkali z riževim creme brulee – ali večerjali mlečni riž? Se osvežili s katero izmed sočnih riževih solat iz povsem vsakdanjih sestavin? Dopolnili svoje znanje pri pripravi najrazličnejših rižot, kot so grahova rižota z meto, rižota s peninoin dimljenim lososom ali pa pesina z refoškom in brinovimi jagodami? Da ne pozabim omeniti arančine, dolmo, paello, omorice, riž s hobotnico. Riž različnih oblik in sort bomo po branju te knjige še bolj cenili, vsak od 65 receptov je napisan razumljivo. Recepti pa niso suhoparni, avtorica z nami pravzaprav pokramlja, doda mnoge zanimivosti, koristne nasvete in namige – tudi o tem, kako za določene riževe jedi navduštiti otroke.
Recenzija Bukla
Strokovnjakinja za zdravo prehrano in velika ljubiteljica kuhanja je v priročni kuharici zbrala 65 receptov za jedi z rižem, ki jih lahko pripravimo z lahko dostopnimi in domačimi sestavinami. Recepte je razdelila v šest sklopov; prve so predstavljene solate, sledijo jim juhe in enolončnice, predjedi in prigrizki, glavne jedi, rižote in na koncu seveda sladice. Med recepti najdemo nekaj slovenskemu jedcu dobro znanih, pa tudi nekaj bolj eksotičnih jedi, ki bodo popestrile vsakdan. Kdo bi se branil sveže pripravljene japonske omurice, indijske dal khichdi ali španske paelle? Kuharica pa ni zgolj nizanje različnih receptov, saj je vsaka jed na kratko predstavljena, hkrati pa lahko najdemo koristne nasvete, od tega, kako pravilno dozirati riž, do nasvetov staršem. Med temi je posebno posrečen zapis o rižoti z žafranom; jedi se je namreč zaradi barve ponekod prijelo ime zlata rižota. Od zlate rižote do kraljevičev in kraljičen pa seveda ni več daleč. Predstavljena knjiga je v bistvu oda rižu, živilu, na katero Slovenci pogosto pozabimo ali pa ga imamo za manjvredno alternativo krompirju. V nagovoru bralcu avtorica pove, da želi z recepti prebuditi naše čute in nas preprosto navdušiti nad tem osnovnim živilom večine svetovnega prebivalstva. Vsekakor lično izdelana in s širokim naborom fotografij opremljena kuharica, vredna listanja in preizkušanja.
Vanja Jazbec, Bukla 144
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
-
Hrana, ki spreminja življenje Spoznajte skrivne zdravilne moči sadja in zelenjave; Medicinski medij 32,00 € Dodaj v košarico
-
Peganska dieta 21 praktičnih načel za izboljšanje zdravja v svetu, polnem zmede o prehrani 25,90 € Dodaj v košarico
-
Najboljše z vrha Kuharski recepti vrhunskih slovenskih kuharjev z izračuni za diabetes 29,90 € Dodaj v košarico
-
Diabetolog svetuje Diabetes tip 1 in 2, nosečniški diabetes, diabetična prehrana 24,50 € Dodaj v košarico
-
Kuharske bukve Faksimile s prevodom v sodobno slovenščino in barvno prilogo 31,00 € Dodaj v košarico
-
Ko imajo hormoni žur Kako harmonija ponovno oživi naša čustva, misli in telo 30,97 € Dodaj v košarico