Založba | Mladinska knjiga |
Leto izdaje | 2018 |
ISBN | 978-961-01-5077-0 |
Naslov izvirnika | Tom Kerridge´s dopamine diet |
Leto izdaje izvirnika | 2017 |
Fotografije | Cristian Barnett |
Ilustracije | David Eldridge |
Prevod | Srđan Milovanović |
Urejanje | Nina Žitko Pucer |
trda vezava
25,5 x 19,5 cm
1.070 g
272 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
Tom Kerridge se je kot kuharski mojster, ki je nenehno v pogonu, dobro zavedal, da se bo držal le diete, ki mu bo dovolila jesti resnično slastno hrano. Najprej se je odpovedal alkoholu, nato pa začel sestavljati jedilnik z jedmi z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki pa spodbujajo sproščanje dopamina, hormona sreče. Med njimi so njemu ljuba živila kot jajca iz proste reje, kakovostno meso, mastne ribe, artičoke in listnata zelenjava, zato se niti za hip ni počutil prikrajšanega in ni čutil lakote. Ker je v treh letih izgubil 70 kilogramov, je ljudi zanimalo, kako mu je to uspelo. Odgovor se skriva v tej knjigi.
Recenzija Bukla
Poplava časopisnih, televizijskih ali internetnih nasvetov za hujšanje, ki so pogosto še protislovni, lahko človeka spravi v obup še preden se številke na tehtnici prvič premaknejo navzdol. Štetje kalorij, odrekanje maščobam, kombiniranje enoličnih živil in druge selektivne diete so se tudi avtorju knjige zdele prezahtevne naloge. Tom Kerridge, kuharski mojster in lastnik kar dveh restavraciji, je zase in za svoje goste cele dneve dolga leta pripravljal slastne pojedine in uživaške zabave, ki so trajale dolgo v noč. In nabralo se je skoraj 200 kilogramov žive teže. Kako naj tak človek spremeni način prehranjevanja in se dolgoročno drži diete, ki mu ne bo odvzela gurmanskih užitkov in povzročala občutka lakote. Za začetek se je odpovedal alkoholu in iz prehrane izločil vse vrste krompirja, testenin, kruha, tort in vse bele škrobnate jedi z ogljikovimi hidrati. Slastne recepte kombinirane s polnomastnimi mlečnimi izdelki, jajci, ribami, sadjem, mesom dobrega porekla, oreški, zelenjavo in začimbami je pripravljal in zbiral tri leta, vmes shujšal skoraj 70 kg in zdaj jih je predstavil še v čudovito oblikovani knjigi, ki bo pred »sezono kopalkanja« marsikoga spodbudila, da tudi sam poizkusi kako od njegovih kulinaričnih priporočil.
Renate Rugelj, Bukla 142
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
-
Drožomanija Knjiga o peki kruha in peciva z drožmi - 4. dopolnjena in razširjena izd. 34,99 € Dodaj v košarico
-
Ko imajo hormoni žur Kako harmonija ponovno oživi naša čustva, misli in telo 30,97 € Dodaj v košarico
-
Ozdravitev sladkorne bolezni tipa 1 S to metodo do ozdravitve tudi drugih bolezni: sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, osteoporoza, debelost, AIDS, rak 25,00 € Dodaj v košarico
-
Anina kuhinja za nosečnice in doječe matere Odgovori na najbolj pogosta vprašanja in več kot 100 preizkušenih receptov 19,90 € Dodaj v košarico