Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Drugi veter

Šesta knjiga Sage o Zemljemorju
Ursula K. Le Guin
Drugi veter
27,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Srednji svet
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-01-3289-9
Naslov izvirnika The Other Wind
Leto izdaje izvirnika 2002
Prevod Dušan Ogrizek
Spremna beseda Jakob J. Kenda
Urejanje Alenka Veler

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
450 g
270 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zadnji del Sage o Zemljemorju.

Scelitelja Jelšaka vsako noč mrtveci v njegovih sanjah poskušajo zvabiti čez kamnito ograjo v temo. Preko njega bi se lahko osvobodili in zavzeli Zemljemorje. Zato poišče bivšega arhimaga Geda, da bi ga vprašal za nasvet, kako se jih ubraniti. Ta ga napoti k Tenar, Tehanu
in mlademu kralju Lebanenu. Mrtvim se lahko zoperstavijo le na Rokeju, v gaju Znotrajsvet. Da bi ubranili Zemljemorje, se morajo združiti ljudje in zmaji. Izvrsten zaključek sage je opremljen s spremno besedo Jakoba J. Kende.

Prvo zgodbo je napisala, ko je imela komaj enajst let, in jo poslala reviji Osupljiva znanstvena fantastika. Revija je ni objavila, a Ursula ni izgubila volje. Njena prva dela (ki so jih v dodelani obliki objavili šele kasneje, ko je bila pisateljica že znana) opisujejo namišljene dežele, k znanstveni fantastiki pa se je vrnila šele v šestdesetih letih preteklega stoletja. Slavo ji je prinesla knjiga Leva roka teme, s katero je osvojila prestižni nagradi Hugo in Nebula. Poleg znanstvene fantastike je pisala tudi fantazijska dela, izmed katerih najbolj izstopa trilogija o Zemljemorju.

"Ursula K. Le Guin v delavnici fantastične proze tke svoje pripovedi še naprej od tam, kjer je J. R. R. Tolkien svoje statve že pospravil. Drzna trditev, za množice oboževalcev hobitov nemara krivoverska. Toda Zemljemorje, izmišljen svet Le Guinove, kjer ves čas visita v zraku čarovnija in vonj po zmajih, gladko odvzame Tolkienovemu Srednjemu svetu mesto obljubljene dežele pustolovščin, ki niso od tega sveta."
- London Sunday Times

Recenzija Bukla

Ameriška pisateljica Ursula K. Le Guin (1929) se umešča med najvplivnejša imena žanrske literature in se je enako uspešno podala tako v znanstvenofantastične kot fantazijske vode. Njen prispevek je zaznamoval razvoj obeh žanrov, Saga o Zemljemorju pa ob Gospodarju prstanov J. R. R. Tolkiena velja za največje fantazijsko delo dvajsetega stoletja. Osnovna trilogija je izšla v letih 1968– 1972 in je dolga leta veljala za zaključeno. Četrti del (Tehanu) je namreč izšel šele leta 1990 in je nakazal odmik od klasične fantazijske forme k introspektivnejši naraciji in globljemu poudarku na razvoju likov ter prikazu njihove socialne interakcije. Podobno je napisan tudi zaključek cikla Drugi veter (2001). Coprnik Jelšak vsako noč sanja, kako se mrtveci zbirajo pred ogrado, ki ločuje svet živih od sveta mrtvih. Bivši arhimag Ged v njih prepozna resnično nevarnost in ga napoti k Tenar, Tehanu in Lebannenu, da Zemljemorje obvarujejo pred invazijo mrtvih. Vrhunsko delo, ki ga odlikuje avtoričin dovršeni slog pisanja, pa, kot se za konec sage spodobi, zaznamuje motivika sprave. Knjiga, ki dokazuje, da je lahko tudi fantazija leposlovje.

Aleš Cimprič, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...