Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Glasovi

Mirana Likar
Glasovi
13,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-923-3
Leto izdaje izvirnika 2015
Urejanje Julija Uršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
200 g
175 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodbe iz Glasov postavijo povsem običajne like v povsem običajen življenjski trenutek, vendar se skozi mojstrsko minimalistično pisavo povrhnjica dogodka natrga, razpoke pa odprejo pogled v njihovo ranljivo ali ranjeno intimo. Ponekod ta ostaja na ravni impresije, slutnje, drugje je osvetljena bolj jasno. Takrat življenjska situacija ali osebni problem, ki tičita v globinah – pa naj gre za neizpolnjeno ljubezen, bolezen, odvisnost, odhod otrok od doma, spolno zlorabo, izgubo otroka ali nacionalizem – , pred bralčevimi očmi vznikata kot v soju sveče mehko ožarjena, a ne povsem fiksirana podoba, ki priča o dramatičnem ozadju lika.Pisateljica torej ne postavlja opozicije videz– resnica, da bi razgalila, kaj se za zavajajočim videzom v resnici skriva, temveč ji vsakdanji dogodek služi kot skrivni prehod, ki pelje v zatemnjeno globino. Bralca zgodba tako posrka v vrtinec proti dnu, dokler ga spet ne izvrže na površje, nazaj k izhodiščni situaciji, ki pa jo zaradi izkušnje dna uzre v širšem kontekstu in drugačnih tonih, prežeto z nekakšno melanholijo, kakršno poraja izguba. »Slikam iz življenja« – obisk muzeja, obed turistov v gostilni, udeležba na otvoritvi razstave, srečanje s prijatelji na koncertu, obisk bolne prijateljice, družinska zabava na vrtiljaku, čakanje na letališču – odgrinja tančice intimnega vsakič z drugačnim pripovednim prijemom in energijo, lastno le posamezni zgodbi.

Recenzija Bukla

Enaindevetdeseta knjiga iz zbirke Bralec, ki prinaša kakovostno leposlovno branje, odpira Glasove, zbirko kratkih zgodb, ki jo je napisala Mirana Likar, pisateljica in učiteljica. V zadnjem desetletju je za svoja dela prejela več nagrad in nominacij, med njimi tudi za kratko zgodbo Jutro zadnjega dne, uvrščeno v zbirko Glasovi. Različni kraji in dogodki skozi minimalistično izčiščeno pisavo odstirajo intimo posameznika, vpetega v vsakdan, skozi katerega avtorica in bralec gledata globoko v njegov svet. Materin strah pred izgubo hčere, ailurofobija – fobija pred mačkami, srečanje z neznancem na otvoritvi slikarske razstave, poznavalka časa v zaporu … Pisateljica vešče izrisuje življenje posameznikov, uporablja različne pripovedne prijeme, s katerimi še poglablja naše srečanje z literarnimi liki in prek njih tudi nas samih.

Sabina Burkeljca, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...