Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kozjeglavka

Zarja Vršič
Kozjeglavka

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-282-404-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
300 g
192 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kratkoprozna zbirka Kozjeglavka združuje raznorodne zgodbe. Čeprav se lotevajo različnih tematik, pa jim je skupna zadušljiva, temačna atmosfera, ki ponekod prehaja v nadrealizem in grotesko. Zdi se, kot da na prvi pogled različni protagonisti govorijo o isti zaprtosti v svoj lastni, včasih tudi domišljijski svet. Zgodbe skušajo psihologijo anonimnih, nedefiniranih pripovedovalcev posneti kakor s filmsko kamero, s čimer se skozi zunanji svet razkriva njihovo notranje življenje. Zbirka presega lokalno in vsakdanje; protagonisti niso vezani na določeno družbo ali okolje, njihova izkušnja je večna in univerzalna. Nastopajoči: lovec na medvede, povožena srna, satan za klavirjem, vinske mušice in drugi.

Zarja Vršič (1993) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani magistrirala iz primerjalne književnosti in francoskega jezika ter je dobitnica študentske Nahtigalove nagrade. Je prevajalka in kritičarka, piše pa tudi poezijo in kratko prozo. Kozjeglavka je njena prva knjiga.

Recenzija Bukla

Literarni prvenec ponuja v branje (kar) štiriintrideset kratkih zgodb, navadno dolgih le nekaj strani (včasih tudi zgolj eno ali dve), med katerimi se najde tudi nekaj takih, ki smo jih že imeli možnost prebrati v kakšnih literarnih revijah. Za besedila je značilen verističen jezik, ki podkrepi željo po jasni zastavitvi zgodb z izrazito poantiranostjo, ki se najpogosteje izteče v presunljive zaključke. V tem smislu je v besedilih mogoče iskati neke temeljne značilnosti žanra kratke proze (in medias res začetek, jasen zaključek), enako pa velja tudi za temeljna občutja, kot so posredovana v njih. Zdi se namreč, da se zbirka pogosto zateka k nekoliko mrakobnemu vzdušju, ki ga včasih izrazi tudi z nadrealističnimi elementi, s čimer bi morda lahko vzporedno s to zbirko brali tudi nekatera druga kratkoprozna dela sodobne slovenske književnosti, denimo Anjo Mugerli, Francija Novaka, Evo Markun idr. Kraj in čas dogajanja nam ostajata povečini neznana in zdi se, da so fokus besedil predvsem »dogodki«, ki pa med seboj niso tako zelo sorodni, kot bi morda lahko rekli za osnovno zgradbo in neko prevladujočo atmosfero zbirke.

Aljaž Krivec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...