Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Loterija in druge zgodbe

Shirley Jackson
Loterija in druge zgodbe

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Literatura
Zbirka Stopinje
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7017-25-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The lottery and other stories
Leto izdaje izvirnika 1948
Prevod Tadeja Spruk
Spremna beseda Tadeja Spruk
Urejanje Gaja Kos, Tina Kozin

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 13,5 cm
252 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Shirley Jackson (1916–1965) velja za mojstrico ameriške kratke proze. Ko je leta 1948 v New Yorkerju izšla njena zgodba Loterija, je v ameriški bralski javnosti odjeknila prava eksplozija. Uredništvo revije je zasulo na stotine pisem bralcev, ki so zahtevali pojasnila in preklicevali naročnino, avtorici pa celo grozili s smrtjo. Ogorčenost bralcev je spremljalo navdušenje kritikov in že dve leti pozneje se je zgodba znašla v berilih za ameriške šolarje, kjer kot obvezno čtivo ostaja še danes. Kritiška recepcija je avtoričin opus umestila med naslednike tradicije ameriške gotike, ki se je uveljavila z deli Nathaniela Hawthorna, Hermana Melvilla in Henryja Jamesa v 19. stoletju. V jedru njene proze tli suspenz, ki izvira iz odsotnosti vsega odvečnega, iz virtuozne rabe tihosti, ki najstrašnejšega ne izreka, da se v prostranosti tišine še bolj bujno razrašča.

 

»Kaj pa bo pomagalo?« je vprašala gospa Arnold. »So res nori vsi razen mene?«
»Gospa Arnold,« je strogo rekel zdravnik, »prosim, zbe­rite se. Živimo v dezorientiranem svetu, v katerem je ali­enacija od resničnosti pogosto …«
»Dezorientiranem,« je rekla gospa Arnold. Vstala je. »Alienacija,« je rekla. »Resničnost.« Preden bi jo zdravnik lahko ustavil, je stopila do vrat in jih odprla. »Resničnost,« je rekla in odšla.

Recenzija Bukla

hirley Jackson (1916–1965) velja za ameriško mojstrico tega žanra, zaslovela pa je s kontroverzno, tudi naslovno, v tej knjigi pa zadnjo zgodbo Loterija iz leta 1948. Ta sicer relativno kratka, približno desetstranska, vendar gosto spisana zgodba, je po izidu v New Yorkerju sprožila pravo eksplozijo s strani bralcev, tudi ogorčenje ter preklice naročnin na revijo. Loterija tematizira skrivnostni, pa tudi smrtonosni ritual (katerega osnovi namen je marsikdo že pozabil), ki ga pred žetvijo vsako leto izvajajo v vasi s približno tristo prebivalci, znotraj katere potem z loterijo najprej izberejo družino, potem pa znotraj nje enega od članov, ki ga v imenu vasi to leto žrtvujejo. Vendar pa so se nad zgodbo začeli navduševati kritiki in nekaj let zatem se je Loterija že znašla v berilih za ameriške šolarje in ostala obvezno branje vse do danes (njen odmev lahko denimo najdete tudi v filmu Vas ob gozdu iz leta 2004), literarni cenilci pa so avtoričin opus (poleg kratkih zgodb ga sestavlja tudi pet romanov), ki temelji na suspenzu, umestili med nasled­nike t. i. ameriške gotike (eno od priljubljenih avtoričinih področij je bilo denimo študiranje čarovništva), ki se je uveljavila s Hermanom Melvillom, Henryjem Jamesom itn. stoletje poprej.

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...