Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Membrane, membrane

Ivan Antić
Membrane, membrane
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-282-408-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Membrane, membrane
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Sonja Polanc
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
280 g
175 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
srbsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Osem zgodb te knjige prehaja od sodobne umetnosti prek seksualnih manjšin do emigracije in nasilja vsakdanjega življenja. Leta 2016 je bila v Srbiji razglašena za eno najboljših knjig leta. Kritika je Antića prištela k navidezno objektivnim pripovedovalcem zgodb strašnega in čudovitega sveta, ga primerjala s Handkejem in Albaharijem, pa tudi z Andrićem. Knjiga govori o popolni osvoboditvi in spontani občutljivosti.

Ivan Antić (1981) je avtor dveh knjig kratkih zgodb, Tonus (2009) in Membrane, membrane (2016). Velja za enega najpomembnejših srbskih mlajših prozaistov. Njegove zgodbe so prevedene v vrsto jezikov. Živi v Ljubljani.

Recenzija Bukla

Kdor je dobro spremljal literarno dogajanje zadnjih let, je morda naletel na avtorjev prvenec Tonus (2009, še nepreveden), morda tudi na pričujočo knjigo (izvirna izdaja: 2016), še najbolj verjetno pa vsaj na katero od prevedenih besedil, ki so se pojavila v različnih slovenskih literarnih revijah. Membrane, membrane so kratkoprozna zbirka, ki zahteva precej potrpežljivo in pozorno branje. Ne gre zgolj za dovršen in bogat jezik, ki nenehno odkriva nove pomene, temveč tudi za skoraj sinestetičen pogled na predmet preučevanja, za pretanjeno pozornost do sveta okoli sebe, ki ga odkriva na različnih nivojih. Gre za pisavo, ki jo je mogoče skušati razumeti s pomočjo tradicije modernizma in meščanstva (in intelektualne sfere?), kot v odlični spremni besedi ugotavlja tudi Marjan Čakarević. Čeprav bi iz navedenega morda kdo pričakoval, da imamo opravka z nekakšnim hiperliterarnim delom, ki realije pušča daleč pod seboj, pa niti približno ni tako. Prav iz sinteze prej navedenega ter tematik nasilja, nacionalizma, migracij, spolnosti ipd. izhaja kvaliteta te knjige. Zdi se, da zaznava zelo podobne tesnobe kot vsakdo od nas, a jih uspe ubesediti in nasloviti na njej lasten način, postavljen v neke povsem nove koordinate.

Aljaž Krivec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...