Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tri smrti

Gabriela Babnik
Tri smrti

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-517-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Urban Vovk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
540 g
408 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Tri smrti ima tridelno strukturo in se navezuje na knjigo Marie N‘Diaye Tri močne ženske. V prvem delu beremo glas Afričanke, Mame, katere brat se, ko jim umre mati, vrne iz Evrope. Drugi del pripoveduje o Idi, katere oče, nekdanji dopisnik za Afriko in Bližnji vzhod, je v Ouagadougouju v Burkina Fasu naredil samomor. Tretji del, ki je prepleten s prvima zgodbama, je fikcijska biografija Mariam Sankara, vdove po Thomasu Sankari, katerega truplo je bilo pred več kot tridesetimi leti vrženo na smetišče. Vse tri zgodbe tematizirajo različne tipe migracij, torej vrnitev iz Evrope v Afriko. Skozi roman sledimo niti smrti in mrtvim v življenju tistih, ki so preživeli. V prvi zgodbi je tematiziran rasistični odnos do temnopoltega moškega v evropskem okolju, zaradi česar se ta odloči vrniti v svoje izvorno okolje, pri čemer s seboj odpelje otroka, v drugem kolaps slovenske medijske krajine od devetdesetih let dalje, v tretjem delu pa obravnava žensk v revolucionarnih časih ter rivalstvo med ljubeznijo in politiko.

o avtorici

Gabriela Babnik (1979, Göppingen, Nemčija) je pisateljica in kritičarka, specialistka za afriško književnost, ki jo prevaja in o kateri piše za osrednje slovenske medije in strokovne revije. Za roman Koža iz bombaža je prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec, za roman Sušna doba pa evropsko nagrado za književnost.

Recenzija Bukla

Tudi v svojem petem romanu, tokrat zasnovanem kot triptih, ki združuje usode treh žensk, ostaja Babnikova zvesta afriško-evropsko-slovenskemu prostoru in slogovno dolgim, razvejenim, poetičnim povedim, ki bralca, nevedoč kdaj, potegnejo v vrtinec zapisanega. Kljub temu, da se Tri smrti v drobcih medbesedilno navezujejo na roman Tri močne ženske francoske avtorice Marie N’Diaye, je Gabriela Babnik tako suverena in močna avtorica, da izpiše povsem samosvojo zgodbo, ki odpira vrsto pomembnih in aktualnih vprašanj današ­njega časa. Vsak triptih nosi ime po naslovni protagonistki. Prvi del je klasična romaneskna zgodba o Mami iz Burkina Fasa, ki izhaja iz revne tradicionalne družine, a se ji uspe iztrgati nasilnemu možu ter izobraziti in osamosvojiti. Drugi del je z največ avtobiografskimi elementi zgodba o čustveno prazni Slovenki Idi, ki živi življenje mlade prekarke, nazadnje pa se kljub predsodkom odpravi na pot v neznano Afriko, medtem ko je tretji del z naslovom Mirjam fikcijska biografija Mariam Sankara, žene nasilno ubitega burkinafaškega predsednika Thomasa Sankare, ki mora po njegovi smrti z dvema sinovoma prebegniti v Francijo in začeti znova. Vse tri torej izhajajo iz povsem različnih družbenih in kulturnih okolij, a jih povezuje izredna moč, hotenje po osmislitvi lastnega življenja, ki sta ga v nekem trenutku usodno zaznamovali smrt najbližjih in izkoreninjenost ali izruvanost iz domačega mesta. Njihove usode reflektirajo vrsto vprašanj: tako intimnih o osebni svobodi v partnerskem odnosu in družini kot družbenih, kjer so v ospredju vprašanja ženske emancipacije, migracij in revolucije, ki se nazad­nje vsa stečejo v vseobsegajoče vprašanje o tem, koliko svobode si vzeti in kje je meja, kjer se konča svoboda enega v odnosu do drugega.

Kristina Sluga, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...