Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Madame Butterfly

Helena Kraljič
Madame Butterfly

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6933-64-3

Tehnične lastnosti
trda vezava
32,5 x 24 cm
560 g
30 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Več kot le zgodba o strti ljubezni

Pred nami je tragična ljubezenska zgodba, ki se razvije med ameriškim častnikom Pinkertonom in lepo japonsko gejšo Čočo San. Zgodba, ki že sama po sebi zastavlja več vprašanj: Kako to, da je japonsko dekle tako zelo očarano nad tujcem? Kaj pomeni, da bi lahko z njim postala spoštovana in cenjena dama? Zakaj jo Goro poimenuje madáme Butterfly? – Kaj se lahko razvije iz naključnega srečanja med ljudmi? Kakšne zgodbe – v temnih barvah – piše življenje?

Pinkerton v šali navrže, da bi lahko bila Čočo San njegova spremljevalka za vedno. Je to le nepremišljen kompliment ali kaj bolj usodnega? Gospod ne more biti ravno vzor zvestobe, če ameriškemu konzulu brez dlake na jeziku pove: »V vsakem pristanišču imam dekle, ki jo ljubim.« Je pa zato svojemu možu povsem predana Čočo San – tako zelo, da se odreče celo svoji veri in je kot izdajalka tarča zgražanja. Nesrečna gejša je tudi zgled vdanosti, saj svojega soproga čaka tri leta – in ko se njen ljubljeni Benjamin vrne, se vrne kot mož druge. A ne čaka ga le Čočo San, čaka ga tudi modrooki in svetlolasi deček. Ni ameriški častnik lahkomiseln, brezsrčen, da lahko tako kruto prevara svojo soprogo in njunega sina? Mu torej verjamemo, ko reče: »Moja ljubka Butterfly. Mi boš lahko kdaj oprostila?« Ljubka Butterfly? Je Čočo San tudi na koncu zanj še vedno le nekakšna plišasta igračka? Ni zato njena groza povsem razumljiva? Toda ali je pot v smrt res edina pot, ki nas odpelje od neizpolnjenih obljub, zmot in prevar?

Zgodba o strti ljubezni in samomoru pa ni edina plast slikanice, ki bralcu zastavlja vprašanja in od njega pričakuje odgovore in opredelitve. Zanimive ilustracije mu odstirajo drugačen svet, zato se sprašuje, ugotavlja … Glej, stene v japonski hišici so drugačne kot pri nas doma … Kako je japonska gejša oblečena in kaj je na mizi pred njo in njenim svetlolasim, modrookim častnikom? »Bralec slikanice«, ki ima oko izostreno za podrobnosti, bo opazil še vrsto drugih zanimivosti: cvetje na drevju, nenavadni sončnik, pisavo na papirju pred Gorom, metulje, ki letajo okoli mlade in lepe gejše, lampijone nad obema osrednjima osebama slikanice, barvo poročne obleke … Pri pogovoru s slikanico bo šel še dlje: Kaj pomeni senca, ki se na koncu riše ob Čočo San? Napoved njenega neizbežnega, žalostnega konca?

Pred nami je torej slikanica, ki s premišljeno povezavo besede in slike upodablja drugačen svet v drugem času; zato zahteva poglobljeno branje in – še posebej, če jo beremo skupaj z mladim bralcem – tudi temeljit pogovor o prebranem.

dr. Igor Saksida

Recenzija Bukla

Helena Kraljič, založnica in avtorica, je zasnovala novo zbirko slikanic, ki slonijo na operah velikih glasbenih mojstrov. Slikanice so za mlajše bralce primerne predvsem v spremstvu staršev, saj obravnavane teme zahtevajo dodatno razlago in pogovor o prebranem. Razgibano besedilo je opremljeno s čudovitimi ilustracijami Martine Peluso, ki nam s številnimi podrobnostmi in simboliko pričara vzdušje dogajalnega kraja. Zgodba o Aidi nas popelje v Egipt in svet faraonov, prikaže pa prepovedano ljubezen med ugrabljeno sužnjo in pomembnim egiptovskim vojakom, ljubosumje in zvestobo domovini. Madame Butterfly je zgodba o japonski gejši, ki je svoje srce podarila ameriškemu vojaku, ki tega ne zna ceniti, dokler ni prepozno. V pravljičnem svetu Čarobne piščali pa ljubezen najde svojo pot med številnimi ovirami, ob katerih se sprašujemo tudi o tem, kdo je dober in kdo hudoben.

Klara Jarc, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...