Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Barvitost časa

Pesmi
Mili Hrobath
Barvitost časa

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Zbirka Ellerjeva edicija
Leto izdaje 2019
ISBN 978-3-7086-0997-3
Ilustracije Karl Vouk
Spremna beseda Tim Wuster
Urejanje Adrian Kert

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 11,5 cm
104 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kot že v zbirkah Sanje o marelicah in Ozare dneva se avtorica izkazuje kot mojstrica enostavne in razumljive besede – morda je to tudi sad njenega dolgoletnega pisanje otroških pesmi. Banalnost ali celo kič sta ji tuja. Naslov je tudi program zbirke, saj se avtorica poetično giblje skozi barvitost misli, ki jo spremljajo v osebnem vsakdanu, skozi življenje in čas in za katere se trudi, da jim najde primerne besede. To je vzel Tim Wüster kot osnovo za spremno besedo, v kateri se razpisuje o vseprisotnem pojmu beseda v zbirki – tudi v krščanskem smislu. Tako tudi ne začudi, da kakšna pesem Mili Hrobath spominja na psalme.

Ko sem prvič prebral to zbirko pesmi, mi je takoj padlo v oči, kolikokrat se v njej pojavi pojem „beseda“ v vseh mogočih oblikah. V pesmih govori o tem, kako beseda ozdravlja, osrečuje, opogumi, ojunači. Avtorica pesni o „previdnih“ besedah, o „lepih“, „pravih“ in tudi „zlih“ besedah, o „gnusnih“ in celo „slečenih“ besedah. Prav tako trdi, da je beseda trdoživa, močna, dolgoživa, včasih večna ... V neki pesmi celo pravi, da si želi „besedo za kažipot“. V drugi pesmi pesnica „lovi besede“, da z njimi „ovije svoj razkosani dan“. Ali vse pesnjenje – tako me je prešinila misel – vendar ni nič drugega kakor lov za besedami, ki so žive in „preživijo smrt“, kakor spet pravi pisateljica v neki drugi pesmi?
 - Tim Wüster v spremni besedi

Recenzija Bukla

Barvitost časa je – poleg dveh zbirk za otroke – tretja samostojna zbirka krhke lirike koroške Slovenke, ugledne pedagoginje in kulturne organizatorke Mili Hrobat. Tako kot prvi dve je izšla v okviru založbine elitne Ellerjeve zbirke s triintridesetletno tradicijo; za v seriji običajno likovno spremljavo verzov je tokrat poskrbel Karl Vouk, spremno besedo pa je napisal Tim Wüster. V predzadnjem letu druge vojne rojena pesnica že v začetnih verzih nakaže, kako in s katere točke se razgleduje po življenju: moč trezne misli ji kaže novo smer, osišče pa ostaja zvestoba. Naslanja se na stare izreke, polne zdravja in moči, ki ji pomenijo kažipot skozi dan. Ne preteklost ne prihodnost, zdaj je njen trenutek; tudi spomin živi v sedanjosti, še pravi, ko se sprehaja skozi svoja razpoloženja in čustva. V jesenskih sanjah se zave, da njenim dnevom zmanjkuje časa; takrat spozna hvaležnost, vir zorenja. Zrelost pa osladi čas – sled v spominih. Boji s

Iztok Ilich, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...