Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Homerske himne

Homerske himne

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-04-0619-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Blaž Božič, ... [et al.]
Spremna beseda Brane Senegačnik, Blaž Zabel, Polonca Zupančič
Urejanje Brane Senegačnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 16 cm
580 g
335 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Homerske himne so sklop triintridesetih pesnitev religiozne vsebine, posvečenih različnim bogovom Olimpa. Ohranjeni fragmenti obsegajo od treh do več kot petsto vrstic. Sestavljene so v epskem metrumu in jeziku, ki spominjata na Homerjevega, zato so jih tradicionalno imenovali »homerske«, vendar veljajo danes za dela različnih anonimnih avtorjev.

Večji del jih je nastal že v 7. in 6. stoletju pr. Kr., kar jih umešča med najstarejše spomenike starogrške književnosti, nekaj jih je helenističnih, himna Aresu pa je najverjetneje nastala šele v rimskem obdobju. Daljše in pomembnejše himne (Demetri, Hermesu, Apolonu in Afroditi) so sestavljene iz invokacije, pohvale boga in narativnega dela, ki upesnjuje epizode iz življenja boga, krajše pa so pogosto zgolj invokacija sama in so kot take morda zapis ustaljenih uvodnih vzorcev, na katere so se opirali rapsodi ob recitacijah epike.

Homerske himne so za sodobnega bralca – poleg izjemne literarne vrednosti – dragocen vir znanja o grškem mitološkem izročilu in o njegovi povezavi z nekaterimi kulti in rituali. Napisane so v umetelnem jeziku in mestoma prehajajo tudi na področje komičnega. Prevod Homerskih himen slovenskemu bralcu prvič omogoča dostop do tega temeljnega dela starogrške književnosti v celoti.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...