Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

K območnim poročilom

Blaž Božič
K območnim poročilom

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Center za slovensko književnost
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6789-51-6
Ilustracije Matej Stupica

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
170 g
68 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

K območnim poročilom, tretja pesniška zbirka Blaža Božiča, je melanholično odisejsko tavanje po urbanih pokrajinah Ljubljane in Bruslja, katerih ceste, trgi in lokali, organsko spojeni s spomini in vtisi lirskega subjekta, se pred bralčevimi očmi prikazujejo v krpah prizorov, v zabrisani, tekoči naraciji, prerešetani z nizi asociacij, literarnih navezav in z gosto mrežo subjektivnih, skoraj hermetičnih metafor.

Motivi, kraji, reminiscene, celotni stavki in verzi se ponavljajo od pesmi do pesmi in ustvarjajo miselni refren, sistem simbolov brez ključa, s katerim pesnik zarisuje svoj notranjegeografski zemljevid, svoj imaginarni prostor. Premika se po od otroštva poznanih cestah in bolna sotočja vrat na metelkovi se stapljajo v eno z njegovim živčevjem. Estetika modernega okolja se razkriva v podobah brnečih hladilnikov in zvoka motorja, ki obrača reklamni pano. Razpoloženja in misli utripajo skupaj z naravo, jesensko in deževno, ljubljansko, ali zimsko in zasneženo...

Recenzija Bukla

Blaž Božič (1991) je eden najmlajših glasov slovenske poezije, avtor treh pesniških zbirk in glasbenik. Glasba vdira tudi v njegove dolge pesmi, ki bi jih lahko opisali kot neskončno valovanje besed in ritma, prehajanje iz ene pesmi v drugo pa še poudarjajo ponavljajoči se verzi. Božič izhaja iz urbane krajine (Ljubljana in Bruselj), na primer v pesmi Akšam: »ah in luže bruhanja po vsej dunajski cesti, za savcem pa že svit«, niza mestne prizore, vtise, asociacije, ki jim je včasih že težko slediti. Vseeno pa v njegovi poeziji ne gre le za »vidno«, saj se za množico podob izrisuje kritika današnjega duha in kapitalistične družbe, ki jo vse bolj obvladuje strah.

Kristina Sluga, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...