Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Rekla si, da hočeš

Matjaž Pikalo
Rekla si, da hočeš

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-284-177-5
Urejanje Miljana Cunta

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
280 g
103 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Dvajset let po Bilah, ki je bila prva knjiga domačega avtorja v knjižni zbirki Beletrina, se Pikalo vrača s polnokrvnim zamahom pesniškega žonglerja. Skozi starodavne mite spregovori o našem tukaj in zdaj. A vrnitev

je tudi tematska, vpisana v samo pesniško tkivo zbirke Rekla si, da hočeš, ki se v naslovu poigrava z zadnjim stavkom Joyceovega Uliksesa. Glavni junak prvega cikla »Oči morja« je pomorščak, ki se vrača iz vojne, »strašne in svinčene«, okrepljen s spoznanjem, da bo kar naprej prihajal in vedno znova odhajal. Tako odhaja tudi kralj in vladar, junak iz drugega cikla »Sneg do nižin«, ki se po dolgem, komi podobnem spanju poda na pohod po Evropi. Gibanje, prehajanje, vračanje, ki v svoj divji ples ujame tudi ostale protagoniste knjige, postane pri Pikalu metafora hitro spreminjajočega se sodobnega sveta, prostora skrajnih čudaštev in krivic, a tudi strastnih nogometnih idolatrij in presunljive nežnosti.

Recenzija Bukla

Ne zgodi se ravno pogosto, da bi se sodobni pesniki tematsko vračali k samemu izviru pesništva – Homerjevi Odiseji, pa vendar Pikalu ravno Odisej služi kot dobra uvertura v zbirko. Le da se tokrat v duhu časa iz vojne vrača obolel za vietnamskim sindromom, na poti pa ga kot turistično atrakcijo oblegajo razni hilbiliji. Nadaljnje pesmi prvega cikla Oči morja se sicer od epske pesnitve tematsko v večji meri odmaknejo, ob tem pa izrisujejo različne obmorske usode. Enak postopek uporabi pesnik tudi v drugem ciklu, naslovljenem Sneg do nižin, kjer se iz dolgoletnega spanca prebudi kralj Matjaž. Na zavihku knjige lahko beremo, da sta nenehno gibanje in vračanje metafori »hitro spreminjajočega se sodobnega sveta«. Morda res, vseeno pa bi si kot bralka želela, da bi bila navezanost mitološkega na tu in zdaj jasneje začrtana.

Kristina Sluga, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...