Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sonce in njeno cvetje

Rupi Kaur
Sonce in njeno cvetje
22,98 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5138-8
Naslov izvirnika The Sun and Her Flowers
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Frida Črmelj
Urejanje Urška Kaloper

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 12,5 cm
310 g
256 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mlada kanadska pesnica Rupi Kaur je zaslovela na Instagramu in s svojo prvo knjižno izdajo Med in mleko tako rekoč čez noč osvojila vrhove vseh lestvic najbolje prodajanih knjig; do zdaj so prodali že poldrugi milijon izvodov, prevedena pa je v več kot 30 svetovnih jezikov. Glasnica novega feminizma osvaja srca (mladih) bralk s preprostimi verzi, ki ne potrebujejo globoke razlage, vendar vsebinsko zaobjamejo vse, okoli česar se vrti (mlado) življenje: ljubezni, trpljenja in iskanja moči za nove zmage. Tudi za drugo, dolgo pričakovano pesniško zbirko velja podobno: kratke pesmi, med katerimi so tudi dvovrstičnice, se tematsko lotevajo okrevanja in osebnostne rasti, vsebinski sklopi pa iščejo vzporednico v naravi – iz ovenelega cveta nastane novo seme, ki se ukorenini, raste in slednjič znova razcveti.

Recenzija Bukla

Bi bile pesmi in modrostni stihi kanadsko-indijske pesnice Rupi Kaur manj zanimivi, če ne bi bili posprem ljeni z ilustracijami, ki so prav tako njeno delo in temu, kar zapiše, pridajo nov asociativni zasuk in globino? Niti ni pomembno, treba jo je pač brati v kompletu, ki je navsezad nje odraz časa. Zaslovela je pri dvaindvajsetih letih, ko je pesmi delila na Instagramu in nato izdala zbirko Med in mleko, ki je postala ena redkih globalnih pesniških senzacij. Tri leta kasneje je pripravila drugo zbirko Sonce in njeno cvetje, ki jo imamo zdaj možnost brati tudi v slovenščini. Kljub različnim kritikam, ki jih je iz tradicionalnih pesniš kih krogov deležna Rupi Kaur, gre za živo in predano pisanje, ki odpre vrsto registrov. Avtorica, ki je začela pesniti zelo zgodaj in iz hendikepa neznanja (angleškega) jezika, je zdaj že zajadrala v zgodnjo odraslost, zato v številnih pes mih premerja romantičen odnos nasproti samosti, pri čemer ne idealizira ne ene ne druge plati. Vznemirjata jo psihologija in sociologija spolnosti, v svojih pesmih pa preizprašuje tudi zgodovinsko vlogo ženske. Brez najmanjšega kompromisa se dotakne zgodovine detomorov, zlorab in prisile s hvaležnim zavedanjem, da je pripadnica prve generacije žensk, migrantk, ki vsaj približno svobodno izbirajo svojo pot. V mnogih pesmih so tema družinski odnosi, ki so zopet daleč od idealiziranja, a še vedno v preseganju osebnih tragedij in sramu. Odnos do sveta in bivanja je ubeseden na vzneseno dobrot ljiv način, kar prav tako ni preprost podvig. In res, ilustracije so več kot dopolnilo, so del pesmi.

Žiga Valetič, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...